"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Stel dat: alle hiring managers van Nederland getraind waren?!

Wat zou er gebeuren als elke hiring manager wel getraind was? Daarover filosofeert recruitmentgoeroe Arjan Elbers in deze column.

Man, wat zou het landschap van HR en recruitment er dan anders uitzien als elke hiring manager wel getraind was!

Laten we eerst eens stilstaan bij het fenomeen hiring manager. Een hiring manager is iemand die binnen de organisatie mag beslissen of een sollicitant wordt aangenomen ja of nee. Zover geen rocket science dus.

Stel jezelf altijd de volgende vraag:

“Wie heeft er ooit gestudeerd om hiring manager te worden?

Precies: helemaal niemand dus. Stel je ben Thea van de financiële administratie. Je werkt al 15 jaar naar behoren, je bent de topspecialist op gebied van facturatie. Je beheert je debiteuren en crediteuren alsof er geen morgen bestaat. Je bent inmiddels een legende en staat op de derde en vierde verdieping bekend als de ongekroonde koningin van de cashflow.

En op een dag komt de directeur naar Thea toe. Van harte meid, vanaf morgen ben jij onze financieel manager. BAM! Die baan heb je in de pocket. Jij regeert de afdeling finance, zoals Julius Caesar Rome regeerde. Met strakke hand en geen ruimte voor gepruts.

Oh ja en vanaf vandaag ben je ineens ook gepromoveerd tot hiring manager. Want, Thea, jij beslist voortaan wie er wel of niet tot jouw (zeer lokale) financiële koninkrijkje mag toetreden. Is dat nou handig? Nee natuurlijk niet!

It’s all in de eye of the beholder

Kijk, als je alles plat slaat, is de afdeling recruitment gewoon een “serviceafdeling” voor de business. De business draait en moet doordraaien, daarvoor zijn de beste mensen nodig. En om de beste te kunnen werven, hebben we een goed recruitment-apparaat nodig.

Maar vanuit het perspectief van recruitment is natuurlijk net alles 180-graden anders. Want tsja, zonder ‘onze’ goede mensen is er natuurlijk helemaal geen business. Zonder recruitment staat natuurlijk gewoon alles stil. Deze slogan heeft de sector transport ooit van recruitment gejat.

En elke Thea, Harry, Henk of Joop die wat te zeggen heeft in de organisatie, is geen manager van de business. Nee joh, elke manager of directeur is in eerste plaats een hiring manager. Een intern figuur die mag bepalen of onze sollicitanten doorkomen tot de eindstreep ja of nee.

Kei hard ongetraind is de status quo

Thea weet alles van financiën, maar weinig over de arbeidsmarkt. Thea kent niet het verschil tussen een boomer, een millennial of een Gen-Z’er als het neerkomt op hun visie over werk en de arbeidsmarkt. Thea weet niet hoe ze een gestructureerd interview moet afnemen. Ook snapt Thea eigenlijk niet zo goed wat jij als recruiter allemaal hebt moeten doorstaan om deze kandidaat bij haar aan haar bureau te krijgen.

Thea is niet bekend met jouw wervingsstrategie, jullie employer brand, de wilde arbeidsmarktcommunicatieplannen die haarfijn en succesvol zijn uitgevoerd tot de beste vacaturetitels, teksten, foto’s, podcasts en video’s. Thea weet niet zoveel af van jullie conversie-optimalisatie in campagnes en de recruitment-website. Ook is Thea er niet van op de hoogte hoe jullie team is opgeleid in werving en screening als een stel pro’s.

Dus wat doet Thea na het eerste interview? Ze geeft de terugkoppeling:

“Best leuke kandidaat, maar heb je nog vergelijkingsmateriaal?”

Defcon 1. Defcon1. Alle energie was voor niets en waarom? Omdat onze kersverse hiring manager Thea niet getraind is. Niet een tikkie over de top dit verhaal Arjan? Nee! Zo gaat het echt. En dat is logisch, Thea is primair aangenomen om finance te laten draaien zoals de Breakdance op de lokale kermis. Soepel, vlotjes, opzwepend en continue draaiend.

Het aannemen van personeel is voor haar altijd een bijzaak. Hier zullen wij Thea dus mee moeten helpen! Wie, recruitment? Ja precies, die! Dat doe je dus voor jezelf, maar ook voor je hele organisatie.

Wat gebeurt er dan als elke hiring manager van Nederland getraind is?

Als elke hiring manager van Nederland weet hoe de arbeidsmarkt eruit ziet en hoe zich deze nog ontwikkelt de komende 20 jaar. En als dus ook elke hiring manager serieus getraind is?! Dan wordt het leven van recruitment geweldig!

Een vacature intake bestaat niet meer. Jullie hebben het samen niet meer over vacatures namelijk, jullie hebben het samen over de capaciteitsvraag van arbeid. Samen kijken jullie naar opties van alle mogelijk werkvormen. Loondienst, freelance, stage, trainees, zij-instroom, herintreders, bijbanen, gigs,  vrijwilligers, nuggers en nog veel meer. Oh, wat is dat fijn.

Alle budgetten komen vanuit de business, wat een getrainde hiring manager die begrijpt dat zonder de juiste menselijke capaciteit er geen business (meer) is. Recruitment is geen probleem meer van recruitment. Recruitment is een gezamenlijke verantwoording van iedereen in de organisatie. Wat een opluchting, wat een genot om met iedereen soepel samen te kunnen werken.

De recruiter werkt als volwaardig businesspartner. Niet als “belangrijke” titel, nee, als een echt klankbord van management en directie in de business in plaats van de rond rennende verkeersregelaar met in zijn linkerhand een vacature en in zijn rechterhand een cv.

Het leven wordt nog geweldiger dan het al is en iedereen leefde nog lang en gelukkig.

Arjan Elbers (bouwjaar 1978) is Brabander in hart en nieren. Hij werkte ruim 10 jaar in (inter)nationaal corporate- en bureau recruitment voordat hij in 2009 zelfstandig ondernemer werd.Ondernemer: Trotse oprichter van de non-profit Stichting Guruz (briljante online gastcolleges voor maximaal mbo sinds 2022). Mede-oprichter & Recruitment Strateeg van Getnoticed (waanzinnige recruitment- en werken-bij websites sinds 2009).Spreker: Keynote speaker over: Anders kijken naar arbeid, Het Recruitment Fundament, Mbo de Gouden Doelgroep, Guerilla Recruitment Marketing & Recruitment Unicorns.Auteur: Het Recruitment Fundament, Saffraan & Sjalot, Recruitment Unicorns.Bestuurder: Voorzitter van Recruiters United & Adviseur bij Purple Squirrel Effect.Meer informatie over een bepaald onderwerp of gewoon linken? Connect hem via LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *