"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hoe maak je als leidinggevende het verschil als goed leiderschap geen prioriteit is?

Goed leiderschap kan hét verschil maken in een organisatie. Maar hoe ga je ermee om als dit geen hoge prioriteit heeft in een organisatie? In deze blog legt expert Kirsten de Roo uit hoe je dat het beste kunt doen.

In een ideale wereld krijgt goed leiderschap altijd de aandacht die het verdient. In veel organisaties is het echter geen uitzondering dat goed leiderschap niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de directie staat. Het draait vooral om cijfers, snelle resultaten of kostenbesparingen. Binnen die organisaties wordt goed leiderschap (en dus goed werkgeverschap) niet gekoppeld aan goede resultaten. Het wordt meer als een extraatje gezien, dat vooral (te) veel tijd en aandacht kost.

Hoe kun jij als leidinggevende het verschil maken in zo’n omgeving? Zelfs als er weinig ondersteuning is vanuit de directie?

Leiderschap is een keuze

Als leidinggevende heb je meer invloed dan je denkt. Leiderschap begint namelijk bij jouzelf. Het is een persoonlijke keuze om leiding te geven op een manier die het beste past bij jouw visie en waarden, ongeacht de directie of cultuur van de organisatie. En nee, dat is niet gemakkelijk. Maar op het moment dat je ervoor kiest om binnen de organisatie de rol van leidinggevende op je te nemen, dan kies je ook voor die verantwoordelijkheid.

Persoonlijk leiderschap is hierbij cruciaal. Dit betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes en de acties die je doet. Als je ervan overtuigd bent dat goed leiderschap essentieel is voor het succes van je team dan handel je daarnaar binnen de mogelijkheden die je hebt en de invloed die je daarop hebt. Dit vraagt om reflectie en daadkracht. Je bent natuurlijk niet in staat om het beleid van de hele organisatie te veranderen, maar je hebt wel de daadkracht om een positieve verandering teweeg te brengen binnen je eigen team.

Bouw aan een sterke teamcultuur

Hoewel je geen directe invloed hebt op de cultuur van de hele organisatie, heb je wel degelijk invloed op de cultuur binnen je eigen team. En dat heeft een grote invloed op de manier waarop met elkaar wordt omgegaan en met elkaar wordt gecommuniceerd. Het heeft impact op de betrokkenheid van mensen, of ze met plezier hun werk doen en of ze goed functioneren.

Waar heb je dan precies invloed op?

  • Stimuleer altijd een open communicatie: Moedig je medewerkers aan om mee te denken, stel vragen en zorg ervoor dat ze weten dat hun ideeën en meningen ertoe doen. Dat betekent niet dat je overal ‘Ja’ tegen moet zeggen, maar betrek ze er wel bij en leg uit waarom je bepaalde beslissingen neemt.
  • Weet wat bij je mensen leeft: Zorg dat je op de hoogte blijft hoe het met je medewerkers gaat en wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
  • Autonomie en verantwoordelijkheid: Geef je teamleden het vertrouwen en de ruimte om hun eigen beslissingen te nemen, binnen duidelijke kaders. Dit verhoogt niet alleen hun betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat ze zich ontwikkelen en beter presteren
  • Geef aandacht aan ontwikkeling: Stimuleer medewerkers om nieuwe dingen te leren en help in hun ontwikkeling door gericht feedback te geven.
  • Wees die verbindende schakel tussen je team en de directie: Als leidinggevende zit je tussen je medewerkers en de directie in. Door een goede communicatielijn te behouden met zowel je team als de directie, kun je ervoor zorgen dat je team de grotere organisatiedoelen begrijpt, ook als die niet altijd goed gecommuniceerd worden. Tegelijkertijd kun je feedback van je team naar de directie brengen, wat op de lange termijn kan bijdragen aan een cultuur waarin leiderschap wél gewaardeerd wordt en daar dus ook meer aandacht voor komt.
  • Vraag ondersteuning van HR: Bespreek wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren en waarin HR kan faciliteren. Laat HR een sparringpartner voor je zijn.

Blijf investeren in jezelf

Als de directie goed leiderschap niet belangrijk vindt, kan het verleidelijk zijn om zelf minder tijd te steken in je eigen leiderschapsontwikkeling. Dit is echter precies het moment waarop je extra aandacht aan je eigen groei moet besteden. Hoe sterker jij in je rol staat, hoe beter je kunt omgaan met de uitdagingen die je tegenkomt in een organisatie waar weinig aandacht is voor goed leiderschap.

Focus op de impact die je maakt, niet op de erkenning die je wilt krijgen

Het kan dan ook heel frustrerend zijn om niet de erkenning te krijgen vanuit de directie. Focus daarom op het creëren van een omgeving waarin je team floreert. Zorg ervoor dat je impact zichtbaar is in de resultaten van je team: betere samenwerking, hogere productiviteit, en meer tevredenheid onder klanten en medewerkers. Dit zijn tastbare uitkomsten die moeilijk te negeren zijn, zelfs door een directie die goed leiderschap niet hoog in het vaandel heeft staan.

Daarmee maak je een groot verschil in jouw leiderschap. Je hoeft niet te wachten op erkenning of beleidsveranderingen vanuit de directie: de positieve verandering begint bij jou. En weet dat je altijd een keuze hebt. Op het moment dat je echt niet meer ziet welke invloed je nog hebt, dan is het wellicht tijd om binnen een andere organisatie wél dat verschil te maken.

Kirsten de Roo (1982) heeft meer dan 15 jaar ervaring met het inzetten van de juiste mensen op de juiste plek binnen het MKB en corporate organisaties. Ze is oprichter van Nelissen & De Roo Recruitment, auteur van de boeken 'De Perfecte Match' en 'Personeelstekort begint bij jezelf'. Kirsten coacht en traint leidinggevenden en ondernemers in hun leiderschap. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen over werkgeverschap en leiderschap. Iedere week is haar podcast 'Leiders & Herrieschoppers' te beluisteren op de podcastkanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *