"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Jongere werkenden verkiezen persoonlijke ontwikkeling boven lol

Tussen de verschillende generaties op de werkvloer zit er niet alleen een groot verschil in werkhouding, maar ook in communicatievoorkeur en in wat ze belangrijk vinden.

Van de werkenden van 35 jaar of jonger in Nederland zegt 46 procent minder in staat te zijn gestructureerd te werken vanwege hun korte spanningsboog. Daartegenover staat dat 40 procent denkt dat de oudere generatie juist productiever zou kunnen zijn, als zij meer gebruikmaken van de beschikbare technologie. Dit blijkt uit onderzoek van IT-bedrijf Aces Direct. 

Grote verschillen in werkhouding

Hoewel de meeste werkende Nederlanders (68 procent) teamwerk boven individueel werk verkiezen, geeft de jongere generatie (jonger dan 35 jaar) vaker de voorkeur aan alleen werken (39 procent). Van de respondenten van 55 jaar of ouder verkiest slechts een kwart alleen werken boven werken in teamverband.

Tussen de generaties zijn er duidelijke verschillen in communicatievoorkeuren. Zo zegt 90 procent van de respondenten van 55+ het liefst face-to-face contact te hebben.Van de respondenten tot 35 jaar geeft iets meer dan de helft aan de voorkeur te geven aan face-to-face. 

Persoonlijke ontwikkeling boven lol

De oudere generatie hecht meer waarde aan humor op de werkvloer dan hun jongere tegenhangers. Waar twee derde (64 procent) van de 55 plussers zegt humor op de werkvloer erg belangrijk te vinden, is dat bij respondenten onder de 35 jaar slechts 45 procent. 

Jongeren beschouwen daarentegen het volgen van trainingen en opleidingen (35 procent) en het actief ondernemen van acties om stress te verminderen (26 procent) als belangrijker dan hun oudere collega’s. 

Collega’s tussen de 35 en 55 jaar hechten, net als hun oudere collega’s, de meeste waarde aan humor op de werkvloer (54 procent), maar erkennen net als de jongere generatie ook het belang van trainingen en opleidingen (34 procent).

In openheid en met respect samenwerken

Sven van Boxtel, Managing Director bij Aces Direct: ”De aanwezigheid van meerdere generaties op de werkvloer zorgt voor balans. Jonge medewerkers zijn over het algemeen nog zoekende qua talenten en functie, terwijl de oudere generatie die fase vaak al heeft doorlopen en vanuit ervaring als klankbord kan fungeren.”

Van Boxtel: “Andersom kan de oudere generatie ook blijven leren van jongeren door open te staan voor hun visie en nieuwe, frisse inzichten op ‘hoe het werk wordt gedaan – denk bijvoorbeeld aan het gebruik van AI. In openheid en met respect samenwerken is hiervoor de basis. Met veiligheid en stabiliteit zorg je bovendien voor minder uitstroom en bied je een gezonde werkplek voor talentontwikkeling voor álle generaties.”

Eén reactie op dit bericht

  1. Dit doet vermoeden dat de huidige terugkeer naar kantoor een tijdelijk fenomeen is: de 55-plussers, die vaak nog het beleid bepalen, geven hier de voorkeur aan. Naarmate deze generatie met pensioen gaat gaat het beleid meer bepaald worden door de jongere generaties, die meer gewend zijn aan technologie en minder behoefte hebben aan face to face. Het is voor het klimaat te hopen dat dit niet al te lang meer op zich zal laten wachten, want al die files en bijbehorende uitstoot, daar moeten we echt vanaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *