"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Zzp-wetgeving 2025: Hoe zorgwerkgevers hier voordeel uit kunnen halen

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit zorgt voor veel onrust. Toch biedt het juist ook kansen, vindt Coralie Elmont van Compagnon; het dwingt organisaties nu écht werk te maken van strategisch personeelsbeleid.

Door het personeelstekort schakelen zorginstellingen al jaren steeds vaker zzp’ers in om gaten in roosters te dichten. Ook voor zorgprofessionals is werken als zelfstandige aantrekkelijk, want: meer vrijheid en flexibiliteit.

Zeker in de zorg is er al lange tijd discussie over die groeiende groep zzp’ers. Maar door de voortdurende druk op de zorg blijft de praktijk toch vaak achter bij het beleid. Tijdens de coronapandemie leek er zelfs sprake te zijn van een ‘carte blanche’ voor het inzetten van zzp’ers, zelfs in uitvoerende functies.

Geen papieren tijger

Nu er handhaving komt, moeten organisaties écht bewustere keuzes maken bij het inhuren van zzp’ers. Geen papieren tijger meer, maar beleid dat echt wordt uitgevoerd.

Werkgevers in de zorg moeten dus nadenken over hoe ze loondienst aantrekkelijker maken, minder afhankelijk worden van flexwerkers en tegelijk meer stabiliteit binnen hun teams creëren.

Uitvoerend en staffunctie

Het is wel goed om hierbij een onderscheid te maken tussen uitvoerende functies en staffuncties. Zo’n 11% van de uitvoerende zorgmedewerkers werkt als zzp’er, vaak om piekdrukte of ziekteverzuim op te vangen.

Met de nieuwe wetgeving moeten werkgevers andere opties overwegen, zoals uitzenden, detacheren of het aanbieden van vaste contracten.

Voor staffuncties zijn er nog mogelijkheden om zzp’ers in te schakelen, met name voor tijdelijke en projectgerichte werkzaamheden. Zoals het verbeteren van onboardingprocessen, het verminderen van verzuim of het doorvoeren van verandertrajecten.

Door met deze zzp’ers duidelijke outputdoelen af te spreken, kunnen zorginstellingen een slag slaan in hun strategische personeelsbeleid.

Nieuwe kansen

De nieuwe handhaving lijkt misschien een uitdaging, maar biedt zorgorganisaties juist een kans om hun personeelsbeleid te vernieuwen. Door bewuster om te gaan met de inzet van zzp’ers en meer in te zetten op vast personeel creëer je stabiele en sterkere teams.

Oftewel, dit is hét moment om je HR-strategie te versterken en de zorgsector klaar te maken voor de toekomst.

Coralie Elmont is al ruim 13 actief in de zorg in diverse functies. De rode draad in haar loopbaan is HR en arbeidsmarkt. Coralie zet zich als directeur bij Compagnon in voor een goede aansluiting op de vraagstukken in zorg en welzijn op het gebied van in-, door- en uitstroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *