"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hoe inclusieve technologie onbenut arbeidspotentieel aan het werk helpt

Werkzaak Rivierenland helpt acht gemeenten in Gelderland om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden. Daarbij zetten zij steeds vaker inclusieve technologie in om hun mensen te kunnen laten werken.

Met de aanstaande vergrijzing en het personeelstekort, is het meer dan ooit zaak om onbenut arbeidspotentieel in te schakelen. Met inclusieve technologie zet Werkzaak Rivierenland stappen om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Inclusieve technologie maakt de afstand kleiner tussen de arbeidsmarkt en mensen met een afstand hiertoe. “Maar”, zo verduidelijkt Malinda Janssen, Programmamanager Technologie & Innovatie bij Werkzaak Rivierenland, “het is van belang dat deze mensen interessant en leerzaam werk kunnen blijven doen én dat we een betrouwbare productiepartner zijn voor werkgevers.” 

Weegschaal en beamer

Zo paste Werkzaak Rivierenland projectietechnologie toe in een project met Itho Daalderop, een leverancier van installatietechnische producten. “Zij hadden een probleem met de kwaliteit van het ophang- en installatiemateriaal dat in een apart doosje bij het product geleverd wordt. Vergelijk het maar met de Ikea-kast, waarbij je altijd een zakje onderdelen krijgt waarvan je hoopt dat alles erin zit”, vertelt Janssen. “Wij hebben toen aangegeven dat wij mogelijk konden helpen.”

Samen met TNO en techleverancier Arkite onderzocht de organisatie hoe technologie deze problemen kon verhelpen. “Samen hebben we toen een proefopstelling gebouwd voor Itho Daalderop. Boven het werkblad hebben we een beamer gehangen, die foto’s projecteerde op het werkblad. Die ‘vertelde’ de medewerkers hoeveel en welke onderdelen zij moesten pakken. En het doosje stond op een weegschaal, die aangaf hoe zwaar het doosje was. Elk onderdeel dat in het doosje moest komen, was een aparte stap in het werkproces. Wanneer de hand van de medewerker naar het verkeerde onderdelenbakje ging, lichtte het bakje rood op. En pas als de weegschaal het goede gewicht aangaf, kon de medewerker door naar de volgende stap.” Deze aanpak bleek goed te werken: de foutmarge was nihil. 

Imagoprobleem

Door het succes van dit project wil Itho Daalderop deze werkomgeving uitbreiden op de werkvloer, waardoor er ongeveer drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken. Met deze nieuw verworven vaardigheden kunnen deze deelnemers ook bij andere organisaties ingezet worden. 

Janssen vindt dat we niet te veel moeten focussen op de beperkingen van ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Daarentegen moeten we kijken naar wat mensen wél kunnen met behulp van technologie. “We hebben een beetje een imagoprobleem,” legt Janssen uit. “Men denkt vaak dat onze mensen enkel ‘simpel werk’ kunnen doen, maar met behulp van technologie kunnen ze veel meer.” 

DIWI

Naast het project bij Itho Daalderop, heeft Werkzaak Rivierenland ook DIWI ontwikkeld. DIWI is een digitaal werkinstructie-platform waarbij mensen op afstand werkinstructies kunnen uploaden. Deelnemers van het project kunnen dan op hun werkplek met een tablet de werkinstructies in hun eigen tempo bekijken. 

“Het zijn met name foto’s en filmpjes”, vertelt Janssen. “Dat scheelt in begeleidingstijd, want er hoeft niet standaard een werkbegeleider naast te zitten. En ook kunnen ze in hun eigen tempo uitvogelen hoe ze iets in elkaar moeten zetten. Daarnaast kan dit platform de werkinstructie in elke gewenste taal aanbieden of een voice-over genereren. Dat werkt voor zowel de doelgroep als de werkgevers erg goed.”

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Inclusieve technologie zal hard nodig zijn in de toekomst, denkt Janssen. “Het tekort aan mensen, de aanstaande vergrijzing, er zijn tal van redenen waarom het nodig is om onbenut arbeidspotentieel te gebruiken. Daar is technologie cruciaal in. Denk niet alleen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook aan kennis die met de vergrijzing verloren gaat. Of aan mensen voor wie de taalbarrière een rol speelt. Met bijvoorbeeld Augmented Reality technologie kunnen we werkinstructies op afstand geven. Of we kunnen technologie inzetten die de taalbarrière tijdens het werken verkleint.”

Janssen adviseert HR-professionals die met inclusieve technologie aan de slag willen gaan om goed te kijken naar welke kansen er voor hen liggen met technologie. “Maak helder wat je wilt onderzoeken en hoe technologie je hierbij kan helpen. Ga niet alleen op zoek naar problemen om op te lossen, maar ook naar kansen om behoeftes te creëren. Denk maar aan de smartphone: voordat die er was, wisten we ook niet dat we die wilden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *