"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Zo word je een onweerstaanbare organisatie

In de strijd om talent is een goede werknemerservaring een onmisbaar wapen geworden. Volgens Josh Bersin is het nodig een onweerstaanbare organisatie te worden, door focus op deze employee experience (EX).

De wereld van werk is volop in ontwikkeling de laatste jaren. Veiligheid op de werkvloer kreeg een nieuwe dimensie en op afstand werken was ineens normaal. Mensen zijn het leven én het werk opnieuw gaan waarderen. Door een serie van enorm snelle veranderingen op het gebied van technologie, globalisatie en sociaal bewustzijn, zijn de regels van het ondernemen en organiseren veranderd. Hierdoor zijn we waar, hoe, wanneer en zelfs waarom we vandaag de dag werken grondig gaan herijken.

De werknemer centraal

Om als onderneming in deze nieuwe werkelijkheid te kunnen overleven, is het belangrijk om de werknemer centraal te stellen. Volgens Josh Bersin, een bekende en hoog aangeschreven onderzoeksanalist, spreker en schrijver op het gebied van human resources, moeten we om de strijd om talent te winnen een onweerstaanbare organisatie worden. 

Een focus op de ervaring van werknemers heeft een positief effect op verschillende gebieden. Niet alleen voelen werknemers zich meer verbonden en willen ze bij je blijven werken. Bij een bedrijf met een positieve employee experience is de kans op tevreden klanten en het behalen van de financiële doelen groter. Bovendien kan een bedrijf met een positieve EX effectiever innoveren en zich goed aanpassen aan veranderingen.

De verschillende aspecten van employee experience

De employee experience wordt bepaald door meer dan het werk alleen. Ook de manier van leidinggeven, de cultuur, de mogelijkheden om te groeien en ontwikkelen en de digitale en fysieke werkomgeving spelen bijvoorbeeld een rol. Josh Bersin ontwikkelde een EX Framework voor een goede employee experience. Hij noemt het kader ‘de onweerstaanbare organisatie’. In een onweerstaanbare organisatie zullen alle individuele medewerkers een positieve bijdrage leveren, innoveren en groeien. 

Het EX Framework bestaat uit zes elementen:

  1. betekenisvol werk, 
  2. sterk management, 
  3. een positieve werkplek, 
  4. welzijn en gezondheid, 
  5. groeimogelijkheden en 
  6. vertrouwen in de organisatie. 

Technologie ligt ten grondslag aan alle zes pijlers. Hoewel employee experience geen technologisch probleem is, zijn de juiste tools en ondersteuning essentieel om jouw organisatie onweerstaanbaar te maken. 

 


Lees meer over de pijlers van de Employee Experience en de managementprincipes om een onweerstaanbare organisatie te worden in dit whitepaper


Hoe word je een onweerstaanbare organisatie? 

In zijn boek Irresistible geeft Bersin een aantal managementprincipes voor een ‘onweerstaanbare organisatie’. Zo is de hiërarchische structuur niet meer van deze tijd en zouden organisaties team georiënteerd moeten werken. Hierbij zijn nog wel leiders en managers nodig, maar hun taken en gedrag moeten veranderen. Leiders zijn er om de strategie te stimuleren, projecten te leiden, mensen te helpen groeien en de experts, innovators en projectmanagers die nodig zijn te identificeren. Ook moeten functieomschrijvingen plaats maken voor rollen en moet men niet op promotie focussen, maar op groei. Daarnaast is het belangrijk in de organisatiecultuur te focussen op het welzijn van medewerkers.

Het Ontwikkelhuis is er voor leiders én HR-professionals. Zij zijn de sleutelfiguren bij transities, de strategische businesspartners die hun potentieel kunnen inzetten om mensen in beweging te krijgen. Én, wanneer leiders en HR hun krachten weten te bundelen, ontstaat er een krachtige motor voor groei en verandering.Je toekomst is afhankelijk van de richting waarin je beweegt. Logisch dus dat jij aan de kwaliteit van ontwikkeling geen concessies wilt doen. En dan moet je nét ons hebben. Eigenzinnig, gericht op resultaat en: persoonlijk. Bij ons draait ontwikkeling niet alleen om kennis en inzicht, maar ook om meters maken, zodat je in de praktijk vol zelfvertrouwen je rol kunt pakken, als professional, als team of organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *