"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

ADP: Nederlandse werknemers meest tevreden

Nederlandse werknemers zijn behoorlijk tevreden over verschillende aspecten van hun werk. Zij verschillen daarmee van andere landen, zo blijkt uit onderzoek van ADP. Bovendien hechten Nederlanders meer waarde aan plezier op het werk.

Jaarlijks onderzoekt ADP de ervaringen van werknemers wereldwijd. Ze kijken onder meer naar wat werknemers willen, wat zij verwachten, de ontwikkelmogelijkheden en de invloed van wereldwijde ontwikkelingen, zoals de stijgende inflatie en de opkomst van kunstmatige intelligentie. 

Dit jaar vallen de Nederlandse werknemers in het onderzoek op door hun tevredenheid. Ons land is in Europa koploper in elke categorie van tevredenheid. Mensen voelen zich erkend voor hun werk en beschouwen zichzelf als eerlijk betaald. Op het gebied van salaristevredenheid staat Nederland op de tweede positie wereldwijd, na India. 

Ook is de meerderheid van de Nederlandse werknemers tevreden met zijn functietitel. Met 83% is dit het grootste aandeel wereldwijd. Daarnaast meldt een groot aantal mensen tevredenheid met de baanzekerheid (86%).

Werkplezier

Nederlandse werknemers vinden plezier op het werk belangrijk, 60% waardeert het plezier van een dag werk. Geen enkel ander land komt in de buurt. Niet alleen hechten werknemers in Nederland waarde aan plezier op het werk, 80% is er extreem tevreden mee.

Deze waardering voor werkplezier zien we breder terug in Europa. Wanneer er gevraagd wordt naar baanprioriteiten, plaatst 55% van de respondenten wereldwijd salaris in hun top 3. In alle regio’s is het salaris een topprioriteitMaar als we kijken wat de werknemers verder belangrijk vinden, zien we een verschil tussen regio’s.

In Europa wordt dus waarde gehecht aan het dagelijks plezier in het werk. Dit komt na salaris op de tweede plek in de lijst met prioriteiten, terwijl in andere regio’s baanzekerheid op de tweede plaats komt. Dit kan volgens ADP komen door de royale bescherming van werknemers in Europa, die het risico op ontslag verkleint en daarmee ook de zorgen over baanzekerheid kan wegnemen. 

Invloed van AI

Bij mensen die zich zorgen maken over hun baanzekerheid, speelt AI een grote rol. 42% van de werknemers denkt dat AI de meeste of sommige van hun taken zal vervangen. Daarnaast denkt 43% ook dat het hebben van AI op het werk een goede zaak zal zijn. Europa is de regio met de meeste mensen die denken dat AI geen invloed zal hebben op het werk (18%, tegen 8% wereldwijd). In Nederland denkt 20% dat AI geen impact zal hebben op het werk. Alleen in Polen ligt dit percentage nog iets hoger (22%). 

Download hier het hele rapport van ADP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *