"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Personeelstekort in de zorg: benut het potentieel van studenten en jongeren

Laten we kijken naar wat wél kan. Stephen Covey, auteur van The 7 Habits of Highly Effective People, leerde ons te denken in overvloed in plaats van schaarste. Dat betekent: niet focussen op wat er ontbreekt, maar op de kansen die er wél zijn. Stel je eens voor wat er mogelijk is als we deze mindset omarmen in de zorg, schrijft Coralie Elmont van Compagnon.

De zorg staat voor grote uitdagingen: de komende jaren kunnen de personeelstekorten door bezuinigingen met nog eens 100.000 medewerkers oplopen. Dat heeft uiteraard een enorme impact op de toenemende druk op de zorg, maar het maakt ook dat door urgentie ruimte ontstaat voor nieuwe oplossingen. Want, wat als we het talent van studenten en jongeren nòg beter benutten?

Onbenut potentieel onder jongeren

Uit recent onderzoek blijkt dat veel jongeren deel uitmaken van het onbenut arbeidspotentieel. Begin 2024 was 40% van de werklozen jonger dan 25 jaar. Een groot deel van hen – zo’n 80% – zit nog op school en zoekt vaak een bijbaan. Hier ligt een kans voor de zorgsector. Een analyse van ABN AMRO laat zien dat 250.000 studenten interesse hebben in een bijbaan in de zorg, met name in de thuiszorg.

Hoe maken we de zorg aantrekkelijk voor studenten die nu als bijbaan vooral kiezen voor functies als vakkenvuller of verkoopmedewerker? De sleutel ligt in het bieden van meer dan alleen een salaris om de studie te bekostigen. Uit de Bijbanen Barometer blijkt dat 58% van de jongeren voorkeur geeft aan een bijbaan die bijdraagt aan hun persoonlijke of sociale ontwikkeling. De zorgsector biedt hier volop mogelijkheden, maar kan dat sterker uitdragen.

Meer dan alleen zorgstudenten

Traditioneel richt de zorgsector zich op studenten van zorgopleidingen, maar hier zit een knelpunt. Het aantal mbo-studenten verpleegkunde daalde in 2023/’24 met 20%, en bij hbo-verpleegkunde zelfs met 26%. De instroom voor verzorgenden IG (Individuele Gezondheidszorg) kelderde de afgelopen vijf jaar met 41%.

Dit vraagt om een bredere blik: hoe betrekken we óók de studenten zonder zorgachtergrond?

Studenten uit andere opleidingen kunnen zeker waardevolle ondersteuning bieden, vooral bij niet-medische taken zoals dagelijkse verzorging (ADL-zorg). Denk aan studenten van sociale of maatschappelijke opleidingen voor welzijnstaken, of hospitality-studenten die zorgen voor een gastvrije en veilige omgeving.

De rol van HR-professionals

HR-professionals spelen een cruciale rol in deze transitie. Met creatieve campagnes die aansluiten bij de leefwereld van studenten en flexibele werktijden kan de zorgsector een aantrekkelijk alternatief worden voor meer traditionele bijbanen. Vergeet hierbij de samenwerking met onderwijsinstellingen niet – zo zorg je dat er altijd nieuwe studenten naar de zorg blijven komen.

Wat als we anders kijken?

Wat als we niet meer denken in beperkingen, maar in mogelijkheden? Door het talent van jongeren en studenten in te zetten, kunnen we de krapte op de arbeidsmarkt verlichten én de zorgsector versterken met nieuw talent. De oplossing ligt vaak dichterbij dan we denken: het draait om een frisse blik en slimme ideeën.

Wat doet jouw organisatie al om jongeren en studenten enthousiast te maken voor de zorg?

Deel je ervaringen en inspireer anderen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *