"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Opties voor thuiswerken en hybride werken nemen af, ondanks voorkeuren werkenden

Ondanks dat iedereen verwachtte dat hybride werken de norm zou worden na de pandemie, blijkt uit onderzoek van Eurofound dat de mogelijkheden om op afstand te werken zijn afgenomen sinds 2023.

De Quality of life in the EU in 2024 factsheet van Eurofound laat zien dat de wens om uitsluitend thuis te werken onder respondenten is toegenomen sinds de pandemie, van 13 procent in 2020 tot 24 procent in 2024. Het aandeel werkenden dat meerdere keren per week thuis zou willen werken, blijft boven de 50 procent. Desondanks is er een duidelijke afname van het aantal vacatures voor werken op afstand.

Mannen meer toegang tot hybride werk

Mannen hebben iets meer toegang tot hybride werk dan vrouwen. Daarnaast is hybride werken minder gebruikelijk in landen als Griekenland en Cyprus, en het meest voorkomend in Nederland en Ierland.

Piekeren over werk neemt toe

Het onderzoek laat ook zien dat piekeren over het werk weer toeneemt. In 2020 gaf 30 procent van de respondenten aan zich buiten werktijd altijd of vaak zorgen te maken over het werk. Dit cijfer daalde tot 24 procent in 2022 en 2023 maar steeg weer tot 30 procent in 2024, dezelfde piek als tijdens de pandemie.

Het percentage respondenten dat vond dat hun werk hen ervan weerhield om tijd met hun gezin door te brengen, was tijdens de pandemie het laagst in 2020, op 19 procent, maar is sindsdien gestegen tot een piek van 30 procent in 2024.

Eszter Sandor, Senior Research Manager bij Eurofound, stelt dat het onderzoek een kloof laat zien tussen de voorkeuren van werknemers en werkgevers: “De voorkeur onder werknemers sinds de pandemie voor hybride werken is duidelijk, en deze is alleen maar toegenomen met de geleidelijke terugkeer naar werkplekken. Er zijn aanwijzingen voor ontevredenheid over het terug-naar-kantoorbeleid zoals vóór de pandemie, vooral gezien de brede intensivering van het werk die de afgelopen vijf jaar heeft plaatsgevonden.”

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik denk dat dit gewoon tijd nodig heeft. De managementposities worden nu nog vaak bezet door 50+ mannen. Naarmate die met pensioen gaan komt er een meer diverse groep aan het roer, die door o.a. zorgtaken en grotere vertrouwdheid met digitale middelen meer open staat voor locatie-onafhankelijk werken. Daarnaast zullen mobiliteits- en klimaatproblematiek de beweging richting minder forenzen versterken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *