"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

TNO: meer dan helft werkgevers heeft of verwacht tekort aan personeel

Meer dan een kwart van de werkgevers kampt op dit moment met personeelstekorten, en nog eens een kwart verwacht binnen twee jaar hetzelfde probleem. Door anders te werven en te selecteren, medewerkers op te leiden en het werk slimmer te organiseren, hopen zij de tekorten te verminderen. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO.

Ongeveer 28% van de werkgevers heeft in 2024 te maken met een personeelstekort. Daarnaast verwacht nog eens 26% van de werkgevers, die momenteel geen tekort hebben, binnen twee jaar wel een tekort. Daarentegen heeft 46% van de werkgevers geen tekort en verwacht dit ook niet binnen twee jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO.

Meer personeelskrapte bij grotere organisaties

Uit het onderzoek blijkt dat grotere organisaties* vaker te maken hebben met actuele personeelstekorten, terwijl de kleinere vaker verwachten in de toekomst tekorten te krijgen (Figuur 1). 

Bij organisaties met 1-4 werknemers ervaart 23% momenteel een tekort en verwacht nog eens 25% binnen twee jaar een tekort. Daarentegen heeft 50% van de grote organisaties (met 100 werknemers of meer) op dit moment een tekort, waarbij nog eens 21% er nu geen last van heeft maar verwacht dat dit binnen twee jaar wel zo zal zijn.

Figuur 1 Personeelstekorten naar organisatiegrootte: huidig en verwacht

 

Meeste krapte in de zorg, horeca, bestuur en industrie

In alle sectoren is er een personeelstekort en verwachten ook veel werkgevers in de toekomst een tekort (Figuur 2). Het actuele tekort varieert tussen 14% in de vervoerssector en landbouw en 42% in de industrie. Naast de industrie rapporteren werkgevers in de horeca, zorg en het openbaar bestuur het vaakst een personeelstekort, met ongeveer 40% van de werkgevers die momenteel een tekort ervaren. Het percentage werkgevers dat binnen twee jaar een tekort verwacht, verschilt minder tussen sectoren en ligt overal tussen de 20 en 33%.

Figuur 2 Personeelstekorten naar sector: huidig en verwacht

 

Oplossingen voor personeelskrapte

De overgrote meerderheid van de werkgevers die personeelskrapte ervaren of verwachten, gaat er in 2024 van uit dat ze de krapte kunnen verminderen. Hoewel het niet altijd duidelijk is in hoeverre ze verwachten de tekorten te kunnen terugdringen, denkt slechts 7% dat dit helemaal niet mogelijk is. Grotere organisaties en de zorgsector zien gemiddeld de meeste mogelijkheden om de tekorten aan te pakken.

De drie meest genoemde oplossingen om de krapte tegen te gaan, zijn: anders werven en selecteren (49%), mensen opleiden (44%) en slimmer werken of het werk slimmer organiseren (34%). 

Bij de vier sectoren waar relatief vaak sprake is van personeelskrapte (Figuur 3), wordt in de industrie (27%) en het openbaar bestuur (33%) vaker dan in andere sectoren het gebruik van nieuwe technologie als oplossing gezien. In de zorg (27%) en de horeca (39%) geven werkgevers relatief vaak aan een oplossing te zien in deeltijdwerkers meer uren te laten werken. Bovendien zien werkgevers in de zorg ook nog meer mogelijkheden in het opleiden van (meer) mensen (67%) en het (meer) inzetten en behouden van stagiaires of BBL (Beroepsbegeleidende leerweg)-studenten (46%).

 

Figuur 3 Meest genoemde oplossingen voor personeelstekorten: Overzicht van alle sectoren (totaal) en specifieke oplossingen voor sectoren met de grootste tekorten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *