"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Werkgeluk onder druk: nieuwe cijfers uit werkgeluktest laten opvallende daling zien

Uit de werkgeluktest van Driessen Groep blijkt dat het gemiddelde werkgelukcijfer in Nederland in 2024 aanzienlijk lager is dan in voorgaande jaren. Dit roept vragen op over de oorzaken en mogelijke verklaringen voor deze daling.

De werkgeluktest, gestart als een tool die werkenden inzicht en tips geeft over het vergroten van werkgeluk, heeft door de grote hoeveelheid deelnemers waardevolle data opgeleverd. Op basis van deze data heeft de Driessen Groep voor het eerst een analyse gemaakt van de ontwikkelingen in werkgeluk over de afgelopen zes jaar.

In de test wordt onder andere gevraagd: ‘Hoe gelukkig ben je met je werk en werkomstandigheden?’ Het resultaat is zorgwekkend. Waar deelnemers deze vraag in 2018 gemiddeld met een 6,9 scoorden, is dit in 2024 gezakt naar een schamele 5,3. Jeroen Driessen, CEO van Driessen Groep: “Het is schokkend dat het werkgeluk gemiddeld zo’n laag cijfer scoort.”

Nieuw inzicht of afwijking?

De cijfers verschillen aanzienlijk van andere landelijke onderzoeken naar werkgeluk, zoals die van onderzoeksbureau Newcom. Prof. dr. Martijn Burger, academisch directeur van het Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO), noemt de bevindingen dan ook opvallend.

Hij heeft in eerdere onderzoeken nog geen vergelijkbare dalingen gezien in werkgeluk in Nederland. Volgens hem zou de daling te maken kunnen hebben met een toename van de ervaren werkbelasting en onzekerheden op de arbeidsmarkt.

Een andere mogelijke verklaring voor de daling ligt in een andere samenstelling van de respondenten die dit jaar de werkgeluktest hebben ingevuld. “We staan voor de uitdaging om te begrijpen of er werkelijk sprake is van een bredere neerwaartse trend in werkgeluk,” aldus Burger. “Daarvoor is aanvullend onderzoek onder de respondentengroep noodzakelijk.”

Oproep aan werkgevers: werkgeluk als prioriteit

In ieder geval geven de cijfers volgens Jeroen Driessen aanleiding tot zelfreflectie voor werkgevers in Nederland. “Het verlies van werkgeluk kan wijzen op bredere problemen, zoals hoge werkdruk of een mismatch tussen persoonlijke waarden en de werkomgeving. Werkgevers moeten proactief handelen en een veilige, ondersteunende werkcultuur creëren waarin werkgeluk wordt bevorderd.

Driessen: “Het is belangrijk om werkgeluk bovenaan de agenda te plaatsen en concrete stappen te ondernemen om het werkgeluk van werknemers te verbeteren. Werknemers hebben ook een verantwoordelijkheid, maar het is aan werkgevers om een rol te pakken in het creëren van de juiste omstandigheden.”

Werkgeluk vraagt om verdere verdieping

Driessen Groep beschouwt deze ontdekking als een duidelijk signaal dat om verdieping vraagt. Jeroen Driessen: “Het is belangrijk om te achterhalen wat er precies speelt, zodat we samen met werkgevers en werknemers gericht kunnen werken aan het vergroten van werkgeluk in Nederland. Driessen Groep zet zich met overtuiging in voor deze missie.”

Eén reactie op dit bericht

  1. Voor mezelf sprekend: ik heb in de coronajaren laten zien dat ik uitstekend werk blijf leveren als ik de vrijheid krijg te werken vanaf een zelf te kiezen locatie. Ik werk graag en veel op een kantoor, maar vind het zonde als dat per se het centrale kantoor op een uur rijden moet zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel co-workingspaces overal. Ik dacht er in de coronajaren dus over mijn auto weg te doen,. En zou graag af en toe een maandje vanuit het buitenland of vanaf de Wadden werken.
    En nu zijn we grotendeels terug bij af: we worden wekelijks op ren centraal kantoor verwacht, staan weer in de file het klimaat naar de gallemiezen te helpen. Onnodig, want we leverden in de coronajaren prima werk. Natuurlijk word ik daar niet blij van. Ik vermoed dat ik daar niet de enige in ben en dat dit in nog sterkere mate geldt voor mensen voor wie het forenzen vanwege (mantel-)zorgtaken of een handicap een grotere opgave is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *