"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Impact van AI op werving, selectie en talentmanagement

Een Nationale AI-agenda arbeidsmarkt is nodig om de kansen en uitdagingen van AI te benutten. Daarvoor pleit de Stichting Public Space Foundation na een onderzoek over de invloed van AI op het werkveld van HRM.

De opkomst van AI brengt grote veranderingen met zich mee voor de arbeidsmarkt. Om inzicht te krijgen in de impact van AI op werving, selectie en talentmanagement binnen het domein van Human Resource Management (HRM), heeft Stichting Public Space Foundation onderzoek gedaan naar de manieren waarop AI werving, selectie en talentmanagement zullen veranderen. 

Aanleiding was de vraag of AI op de arbeidsmarkt kansen biedt voor talentontwikkeling en bestaanszekerheid, en welke voorwaarden nodig zijn voor integratie van AI binnen het domein van HRM.

Hun onderzoek leverde de volgende bevindingen op: 

  • Verbeterde talentmatching en persoonlijke ontwikkeling: AI kan bijdragen aan objectief matchen, een nauwkeurigere beoordeling van kandidaten en persoonlijke ontwikkelingsplannen op basis van hun achtergrond en vaardigheden.
  • Efficiëntere werkprocessen: Organisaties kunnen met AI werkprocessen beter beheren en productiviteit verhogen door bijvoorbeeld repetitieve taken te automatiseren.
  • Voorspellende waarde: AI biedt mogelijkheden om met data-analyse het toekomstige personeelsverloop en benodigde vaardigheden beter in kaart te brengen.
  • Ethische vraagstukken: Het verantwoord gebruik van AI is cruciaal. Dit vraagt om aandacht voor privacy, transparantie in besluitvorming en het voorkomen van vooringenomenheid in algoritmen. 

Een Nationale AI-agenda arbeidsmarkt is nodig

Om de kansen en uitdagingen van AI te benutten, is samenwerking tussen overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen en ontwikkelaars noodzakelijk, blijkt uit het onderzoek. 

Het onderzoek pleit daarom voor de oprichting van een Nationale AI-agenda arbeidsmarkt die een structureel kader biedt voor deze samenwerking. Het platform dat deze agenda ondersteunt, moet de innovatie binnen AI bevorderen en tegelijkertijd aandacht houden voor ethische overwegingen, zoals datagebruik en de bescherming van werknemers.

Omdat we aan het begin van een AI-revolutie staan moeten we volgens de onderzoekers nu de juiste stappen zetten om toekomstige reparaties te voorkomen. Dit vereist een brede Nederlandse basis van waaruit we de ontwikkelingen van AI kunnen volgen en sturen. 

Aandacht voor ethische aspecten

Dit betekent niet de hand op de rem voor nieuwe ontwikkelingen binnen en met AI, maar vraagt om een aanpak waarbij nieuwsgierigheid en waakzaamheid samen op gaan. “De komende jaren zijn bepalend voor hoe AI en digitalisering de manier van werken fundamenteel gaan veranderen,” meldt de stichting.

“AI kan bijdragen aan verbeterde beoordelingen, efficiënter werk en voortdurende professionele ontwikkeling. Mits organisaties de urgentie erkennen en bereid zijn AI te integreren met aandacht voor ethische overwegingen. Dit vraagt om een gezamenlijke visie en beleid en om het met regelmaat monitoren van ontwikkelingen en de consequenties hiervan.”

AI: een drijvende kracht achter talentmanagement

Terwijl generieke AI-systemen zoals ChatGPT, Gemini en Copilot snel een breed beeld van AI hebben gevormd, laat dit onderzoek zien dat er geavanceerdere toepassingen zijn die specifiek gericht zijn op het verbeteren van talentontwikkeling. Deze technologieën bieden organisaties nieuwe mogelijkheden om werkprocessen te optimaliseren en talenten beter te matchen met de juiste functies.

Download het volledige onderzoeksrapport “Een beeld van menselijke middelen en AI-toepassingen in HRM”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *