"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Talent verliezen door ‘Quiet Quitting’: de stille dreiging voor werkgevers die flexibiliteit negeren

Werknemers die weinig flexibiliteit ervaren om te bepalen hoe en waar ze werken, zijn vaker geneigd om stilletjes ontslag (‘Quiet Quitting’). Dat blijkt uit onderzoek van International Workplace Group.

Werkgevers die hun team micromanagen op hoe en waar ze werken, lopen het risico hun toptalenten te verliezen aan ‘quiet quitting’, zo blijkt uit onderzoek van International Workplace Group. Quiet quitting is een term die verwijst naar werknemers die alleen het strikt noodzakelijke doen volgens hun functieomschrijving.

Meer dan de helft (57 procent) van de werknemers gaf aan dat ze eerder geneigd waren om ‘stilletjes ontslag te nemen’ als ze het gevoel hebben ondergewaardeerd of gemicromanaged te worden door hun manager. Of wanneer managers hen niet de flexibiliteit bieden om te werken vanaf een locatie die het beste past bij hun behoeften.

Verscheidene redenen voor quiet quitting

Momenteel voelt 22 procent van de beroepsbevolking zich niet gemotiveerd of heeft dit gevoel eerder gehad, stellen de onderzoekers. De kans bestaat dan ook dat miljoenen werknemers hun motivatie verder kwijtraken en uiteindelijk elders een baan zoeken als zij niet de ruimte krijgen om op een manier te werken die bij hen past.

Naast de verplichting om elke werkdag op kantoor te werken, leiden er meer factoren tot quiet quitting, zo blijkt uit een wetenschappelijk literatuuronderzoek. Dat zijn onder andere weinig waardering van werknemers, een gebrek aan organisatorische betrokkenheid bij de loopbaanontwikkeling, gebrek aan betrokkenheid van werknemers, uitsluiting van werknemers bij organisatorische beslissingen, gebrek aan autonomie op het werk en een afname van het vertrouwen in de organisatie.

Baan opzeggen als ze weer 5 dagen naar kantoor moeten

Zes op de 10 (62 procent) van de hybride werknemers in het onderzoek van International Workplace Group zegt dat ze zouden overwegen hun baan op te zeggen als ze weer vijf dagen per week naar kantoor zouden moeten. Bovendien zou 71 procent een nieuwe baan of functie afwijzen met een lange woon-werkafstand, en geeft 72 procent aan alleen nieuwe functies te overwegen als die de flexibiliteit bieden om vanaf elke locatie te werken.

Hoe managers quiet quitting kunnen voorkomen

Het onderzoek ontdekte drie belangrijke componenten van goed management om ‘quiet quitting’ te bestrijden: het bevorderen van een gezonde werk-privébalans, er vertrouwen in hebben dat werknemers hun werk vanaf elke locatie kunnen doen, en toegankelijk zijn voor gesprekken over nieuwe manieren van werken.

“Dit nieuwste onderzoek van International Workplace Group laat zien hoe bedrijven ‘quiet quitting’ kunnen aanpakken, om zo de productiviteit van hun bedrijf te waarborgen”, vertelt Mark Dixon, CEO van International Workplace Group.

“De grootste boost in prestaties, productiviteit en werknemerstevredenheid komt voort uit het verlossen van medewerkers van lange, onproductieve en kostbare woon-werkreizen naar het hoofdkantoor, tijd waarin ze taken uitvoeren die ze net zo goed dichter bij huis kunnen doen. Door flexibiliteit te bieden, verkleinen ze de kans dat ze een cultuur creëren waarin werknemers zich niet betrokken en niet tevreden voelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *