"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Stel dat: 40 uur bij één werkgever de norm niet meer is?!

Wat zou er gebeuren als werkenden niet langer 40 uur per week bij dezelfde werkgever mogen werken? Daarover filosofeert recruitmentgoeroe Arjan Elbers in deze column.

Stel je dat eens voor. We houden de 40-urige werkweek erin, maar je mag het als werknemer of freelancer niet meer uitvoeren bij één en dezelfde werkgever.

Let op, in deze column zit een hoog gehalte: psychologie van de koude vloer. Ofwel, totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. Evengoed wel leuk om over dit onderwerp te filosoferen!

Wat zou er allemaal gebeuren in de arbeidsmarkt?

In de wereld van freelance is het natuurlijk vrij normaal om voor meerdere opdrachtgevers tegelijk te werken. In loondienst is het gebruikelijk om verschillende bijbanen te combineren, maar voor de fulltime medewerkers is één werkgever vaak nog de standaard.

Er zit ook een fiscale component aan, die het niet aantrekkelijk maakt om voltijd te werken bij meer dan één werkgever. Maar goed, daar gaan we nu even aan voorbij.

Ik denk dat je vooral gave, complementaire combinaties van banen gaat zien bij fulltime medewerkers als die hun fulltime salaris niet meer bij één werkgever verdienen. Denk aan rustig geconcentreerd werk gecombineerd met misschien wel uitbundig fysiek werk. Dus accountant voor drie dagen en barmedewerker bij festivals voor twee dagen? Docent op maandag- en dinsdagen en warmtepomp-installateur op woensdag, donderdag en vrijdag. Je snapt het principe. Gaaf toch?!

Ik denk dat het een goed plan is!

“Waarom dan?”, hoor ik je denken. De complementaire banen brengen je als werknemer, maar vooral ook als werkgever iets!

Afwisseling

Laten we eerlijk zijn, afwisseling is gewoon erg prettig voor veel mensen. Vijf van de zeven dagen per week in datzelfde kantoor, of in diezelfde vrachtwagen. Sommige mensen leven ervoor, waar anderen echt behoefte hebben aan meer afwisseling.

Leren & integreren

Zoom eens in op de medewerker die werkt als accountant en als barmedewerker. Kijken we even naar een paar basic competenties en eigenschappen.

Accountant: analytisch, accuraat, wet & regelgeving, concentratie.

Barmedewerker: dienstverlenend, snelheid, fysiek werk, visueel & auditief gestimuleerd.

De set van eigenschappen en competenties van beide beroepen vullen elkaar hier enorm aan. Natuurlijk kan een accountant zijn waarde verhogen door een hele goede barmedewerker te zijn en andersom. Sterker nog, als ik kijk naar de accountants, notarissen en advocaten die ik ken, zou het voor een deel van deze mensen zelfs heel erg goed voor ze zijn om wat meer eigenschappen te hebben van een ervaren kapper, een barmedewerker, een beveiliger of een kassamedewerker.

Deze “extra” eigenschappen en competenties brengen je werkgever dus ook veel extra waarde! Dat is wat ik bedoel met leren en integreren. 

Productiviteit

Ik doe nu een grote aanname, maar ik denk dat de gemiddelde productiviteit van een (parttime) medewerker ook nog een stukje zal stijgen ten opzichte van de fulltimer.

Resultaat

Stel dat bovenstaande allemaal klopt? Mensen ervaren meer afwisseling, leren en integreren meer en voegen meer waarde toe aan hun baan. En zijn ook nog eens lekker productief, dan zal er minder snel behoefte zijn om te vertrekken. Dus wellicht hoeft werkgevend Nederland minder te werven dan dat ze nu doen. 

Secondjob

Secondjob werd enkele jaren terug gelanceerd. Het is een vacatureplatform dat gelooft in meer dan één baan. Combineer het beste van meerdere werelden.

Plan de campagne

Het is eigenlijk heel simpel. Iemand moet de fiscus “even” meekrijgen om ervoor te zorgen dat de loonheffingskorting voor alle banen gelijk is. Stimuleer vrienden, familie, buren en bekenden vooral om meer dan één gave baan te combineren. Zorg er vooral voor dat werkgevend Nederland altijd denkt in zowel fulltime banen als parttime banen tegelijk!

Dus zoek je als werkgever een nieuwe elektromonteur, chefkok, taxichauffeur, verpleegkundige, et cetera?! Prima, zet de vacature fulltime uit en ook parttime. Heb je voor ieders wat wils!

Combibanen

Wat doen werkgevers die in 2040 leven? Die denken vooruit, wellicht maken ze zelf al een set met combinatiebanen met werkgevers in een compleet andere industrie dan waarin ze zelf actief zijn. Word je toch blij van.

Resume:

Ik had het al aangekondigd, een hoop psychologie van de koude grond. Maar met één serieuze kern voor Nederlandse werkgevers: voer het gesprek intern eens over wat er gebeurt met je nieuwe instroom van medewerkers en al je zittende medewerkers. Wat gebeurt er als niet al je banen ’old-school fulltime’ meer  zijn? Vergader ze!!



Arjan Elbers is één van Nederlands grootste recruitment vakidioten. Met Stichting Guruz verkleint hij het kennisgat tussen mbo-onderwijs en arbeidsmarkt. Verder is hij keynote speaker, auteur van Het Recruitment Fundament & Recruitment Unicorns en voorzitter van Recruiters United.

In zijn maandelijkse column “Stel dat” schrijft hij over zaken in de arbeidsmarkt en recruitment die eens vanuit een andere kant belicht worden.

Arjan Elbers (bouwjaar 1978) is Brabander in hart en nieren. Hij werkte ruim 10 jaar in (inter)nationaal corporate- en bureau recruitment voordat hij in 2009 zelfstandig ondernemer werd.Ondernemer: Trotse oprichter van de non-profit Stichting Guruz (briljante online gastcolleges voor maximaal mbo sinds 2022). Mede-oprichter & Recruitment Strateeg van Getnoticed (waanzinnige recruitment- en werken-bij websites sinds 2009).Spreker: Keynote speaker over: Anders kijken naar arbeid, Het Recruitment Fundament, Mbo de Gouden Doelgroep, Guerilla Recruitment Marketing & Recruitment Unicorns.Auteur: Het Recruitment Fundament, Saffraan & Sjalot, Recruitment Unicorns.Bestuurder: Voorzitter van Recruiters United & Adviseur bij Purple Squirrel Effect.Meer informatie over een bepaald onderwerp of gewoon linken? Connect hem via LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *