"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Lessen van topsporters: ‘Pieken mag, zolang de balans klopt’

Wat kan je als HR-professional leren van een topsporter? Tophockeyster Lidewij Welten deelt in deze serie voor Crowe haar levenslessen. Over je eigen grenzen kennen en bewaken, bijvoorbeeld.

Als spits maak ik veel meters en als het even kan veel doelpunten. Ik heb een loopbaan, zullen we maar zeggen. Omdat ik een explosieve speelster ben, vraag ik veel van mijn lichaam. Het voorkomen van blessures – want die wil je echt, echt niet – is een kwestie van goed naar dat lichaam luisteren. Maar geldt dat niet voor iedereen die top wil presteren?


Tophockeyster Lidewij Welten won landskampioenschappen, Europese en wereldtitels en drie keer Olympisch goud. Ze werd bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In deze blog vertelt ze openhartig over wat haar vitaal houdt.


Mijn fysio zie ik regelmatig. Niet alleen als ik een blessure heb, zoals in de aanloop naar de Spelen van 2021. Ik lig ook op de tafel vóórdat ik ergens last van heb. Gewoon voor een periodieke check-up. Als je voelt dat er iets niet goed zit, ben je al aan de late kant, al hoeft dit gelukkig niet te betekenen dat je eruit ligt. Sterker nog, ik hoorde Jutta van Leerdam vertellen dat ze zich minder fit voelde dan normaal, maar wel haar allerbeste race reed!

Ook ga ik wel eens naar een musculoskeletale arts die naar de stand van je botten kijkt. Want soms wil ik mijn heup zo draaien dat er extra spanning op mijn hamstring komt. En dat is nou net mijn zwakke plek, weet ik ondertussen.

Hamstrings en knieën hebben het zwaar te verduren tijdens wedstrijden. Daarom werken de clubs en Team NL met inspanningsfysiologen die ervoor zorgen dat je jezelf niet over- of onderbelast. Bij het nationale team zie je dat ook het verzamelen van data steeds belangrijker wordt. 

Voor langdurige wetenschappelijke studies is het dameshockey jammer genoeg te klein. Maar je hoeft geen dokter te zijn om te vermoeden dat er een verband is tussen de mate waarin je kunt presteren en bijvoorbeeld ongesteldheid. Ik zou in het kader van preventie best meer onderzoek willen zien naar de factoren die invloed hebben op je prestaties. 

De meest effectieve manier om blessures te voorkomen? Je eigen grenzen kennen en bewaken. Waar die grens ligt, weet je pas als je eroverheen gaat. Als ik elke week op de trainingen tien kilometer maak en er tijdens een wedstrijd op zondag twaalf loop, is er een overload. Pieken mag, zeker als je voor de punten speelt, zolang de balans klopt. Loop ik tijdens een trainingsweek ineens twintig kilometer? Dan moet er iemand gaan nadenken. Jijzelf en, hopelijk, iemand in je team. Zo werkt het in het bedrijfsleven ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *