"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

CSRD: 5 cruciale vragen en antwoorden voor HR

Als HR-professional sta je voor een nieuwe uitdaging: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze EU-richtlijn zal een aanzienlijke impact hebben op je werk en de manier waarop je organisatie rapporteert over duurzaamheid. In dit artikel beantwoordt de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie vijf essentiële vragen om je voor te bereiden op de komst van CSRD.

  1. Wat is CSRD en waarom is het belangrijk voor HR?

CSRD is een nieuwe EU-richtlijn die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit omvat niet alleen milieuaspecten, maar ook sociale en governance-kwesties.

Voor HR is CSRD van groot belang omdat het een sterke nadruk legt op sociale factoren. Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie, werknemersrechten en -ontwikkeling, en gezondheid en veiligheid op de werkplek. Als HR-professional zul je een centrale rol spelen in het verzamelen, analyseren en rapporteren van deze gegevens. Bovendien biedt CSRD een uitgelezen kans om HR-strategieën te herdefiniëren en duurzaamheid dieper in de bedrijfscultuur te verankeren.

  1. Welke bedrijven moeten voldoen aan CSRD en vanaf wanneer?

CSRD heeft een brede reikwijdte en wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf 2024 moeten grote bedrijven die al onder de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen, voldoen aan de nieuwe richtlijn. In 2025 volgen alle grote EU-ondernemingen met meer dan 250 werknemers, meer dan 40 miljoen euro omzet, of meer dan 20 miljoen euro balanstotaal. Beursgenoteerde MKB-bedrijven (met uitzondering van micro-ondernemingen) vallen vanaf 2026 onder de richtlijn, en niet-EU bedrijven met substantiële activiteiten in de EU vanaf 2028.

Het is verstandig om je voor te bereiden, zelfs als je bedrijf niet direct onder deze criteria valt. Grotere bedrijven zullen namelijk ook informatie nodig hebben van hun leveranciers en partners om volledig te kunnen rapporteren.

  1. Welke nieuwe verantwoordelijkheden krijgt HR door CSRD?

Met de invoering van CSRD zal HR een aantal nieuwe verantwoordelijkheden krijgen. Je zult gedetailleerde gegevens moeten verzamelen over werknemerssamenstelling, diversiteit, beloning, opleiding en ontwikkeling, en gezondheid en veiligheid. Daarnaast zal HR een leidende rol moeten spelen in het ontwikkelen en implementeren van beleid op het gebied van sociale kwesties.

De rapportage zelf vereist nauwe samenwerking met andere afdelingen om een geïntegreerd duurzaamheidsverslag op te stellen dat voldoet aan de CSRD-eisen. Ook het betrekken van werknemers bij duurzaamheidsinitiatieven wordt belangrijker, evenals het identificeren en beheersen van sociale en personeelsrisico’s als onderdeel van de bredere duurzaamheidsstrategie van het bedrijf.

  1. Hoe kan HR zich voorbereiden op CSRD?

Om je voor te bereiden op CSRD, is het essentieel om bewustwording te creëren binnen je team en de bredere organisatie. Evalueer je huidige HR-praktijken en -systemen op hun vermogen om de vereiste CSRD-data te leveren. Nauwe samenwerking met andere afdelingen, zoals financiën en juridische zaken, is cruciaal voor een geïntegreerde aanpak.

Overweeg investeringen in HR-analysetools die kunnen helpen bij het verzamelen en analyseren van de vereiste data. Het ontwikkelen van expertise is ook belangrijk. Hiervoor kun je trainingen of seminars volgen, zoals het CSRD & HR seminar van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Je krijgt dan een HR-naslagwerk en handreikingen om alle CSRD-vragen te kunnen beantwoorden.

Begin alvast met het integreren van duurzaamheidsoverwegingen in je recruitmentprocessen, prestatiebeoordeling en opleidingsprogramma’s. Dit zorgt ervoor dat duurzaamheid geleidelijk aan een integraal onderdeel wordt van je HR-strategie.

  1. Wat zijn de voordelen van CSRD voor HR en de organisatie?

Hoewel CSRD nieuwe verplichtingen met zich meebrengt, biedt het ook significante voordelen. Door transparant te zijn over duurzaamheidsprestaties, kun je de betrokkenheid en trots van werknemers vergroten. Bovendien geven steeds meer werkzoekenden de voorkeur aan bedrijven met sterke duurzaamheidsprofielen, wat je positie op de arbeidsmarkt kan versterken.

CSRD kan ook aanzetten tot innovatieve HR-praktijken die zowel de duurzaamheid als de prestaties van het bedrijf verbeteren. Het biedt HR de kans om een meer strategische rol in de organisatie te spelen en de duurzaamheidsagenda aan te sturen. Niet in de laatste plaats kan een sterk duurzaamheidsprofiel het imago van je bedrijf verbeteren bij klanten, investeerders en andere stakeholders.

Door je nu voor te bereiden op CSRD, positioneer je niet alleen je organisatie voor compliance, maar creëer je ook kansen voor groei en verbetering. CSRD is meer dan een rapportageverplichting; het is een kans om duurzaamheid echt te integreren in de kern van je HR-strategie en bedrijfsvoering.


Seminar CSRD: Onmisbaar voor jou als HR-professional

De EU rolt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) uit, waardoor organisaties verplicht worden uitgebreid over duurzaamheid te rapporteren. Voor grote beursgenoteerde bedrijven gaat dit al in vanaf boekjaar 2024. Vanaf 2025 geldt dit ook voor andere grote bedrijven. Elke organisatie met meer dan 250 werknemers (vast en flex) kan vragen verwachten voor de eigen organisatie en van organisaties die jouw producten of diensten afnemen.

Als HR-professional speel je een sleutelrol in het rapporteren over sociale aspecten, zoals equal pay, diversiteit, werk-privébalans en talentontwikkeling. De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie organiseert daarom een seminar over CSRD voor jou als HR-professional.

Als lezer van HRMorgen kun je 10% korting krijgen op dit seminar. Zet op het aanmeldformulier ‘HR Morgen’ in het opmerkingenveld, en dan zorgt de organisatie ervoor dat de korting verrekend wordt. 

Met jaarlijks meer dan 30 open inschrijving-trainingen en talloze, op maat gemaakte incompany trainingen, is de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie veruit de grootste opleider in Nederland op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en mobiliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *