"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

AWVN: slechts 8 nieuwe cao’s in augustus

In augustus werden slechts 8 nieuwe cao’s afgesloten. Dat is nog minder dan in andere jaren in wat normaal al de rustigste cao-maand is. De gemiddelde loonafspraak kwam uit op 5,8 procent. Dat stelt AWVN.

Het aantal augustus-cao’s ligt dit jaar lager dan normaal – 8 tegenover 10 in andere jaren. Terwijl het totale aantal in 2024 afgesloten cao’s juist hoog is: bijna 400. Ofwel: ruim 70 procent van de 550 cao’s die dit jaar aflopen. De 8 augustus-cao’s hebben betrekking op 230.000 werknemers. De gemiddelde loonafspraak kwam uit op 5,8 procent. Dat is hoger dan de afgelopen maanden. Vanwege het kleine aantal cao’s is het lastig om grote conclusies te verbinden aan het percentage.

Dat stelt AWVN als belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers in haar cao-maandbericht over augustus.

Volgens AWVN blijft nog steeds onduidelijk of de onderliggende trend in de loonafspraken – die in de zomer van 2023 werd ingezet – nog steeds dalend is. De cao’s van augustus lenen zich niet voor bredere conclusies, vooral omdat 5 van de 8 afgesloten augustus-cao’s  betrekking hebben op 1 onderhandelingssituatie binnen de metaal- en technologische industrie. Deze 5 cao’s hebben allemaal hetzelfde bovengemiddelde percentage. De kans dat het augustus-percentage incidenteel hoog is, is daarmee niet denkbeeldig, aldus AWVN.

AWVN stelde eerder al ‘zeer bezorgd’ te zijn over de hoogte van de loonafspraken. Die bezorgdheid herhaalt de werkgeversvereniging nu. Volgens de werkgeversvereniging dwingen de economische omstandigheden tot grote voorzichtigheid. Daarbij wijst zij op de fragiele geopolitieke situatie en aanhoudende berichten over een mogelijke recessie. Te sterk stijgende loonkosten kunnen de concurrentiepositie en gezondheid van Nederlandse bedrijven verzwakken. Ook wijst de vereniging op de Nederlandse arbeidsproductiviteit die het afgelopen jaar voor het eerst in decennia is gedaald. Groei van de arbeidsproductiviteit is een voorwaarde om hogere lonen te kunnen betalen.

Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. De periodieke cao-cijfers van het CBS kijken terug op de realisatie van de gemaakte cao-afspraken.

Kerncijfers loonontwikkeling

Loonafspraken augustus, gemiddeld5,8%
Loonafspraken kalenderjaar 2024, gemiddeld5,3%
Loonafspraken kalenderjaar 2023, gemiddeld7,3%
Hoogste maandgemiddelde afgelopen jaren8,0% in oktober 2023
Laagste maandgemiddelde afgelopen jaren1,7% in januari 2020
Aantal nieuwe cao-akkoorden in juli 20248
Gemiddeld aantal nieuwe cao-akkoorden in maand juli10
Aantal aflopende cao’s in 2024550 voor 4,0 mln. werknemers
Aantal vernieuwde cao’s die in 2024 ingaan390 voor 3,2 mln. werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment (expiratie in 2024)160 voor 800.000 werknemers

 

Het cao-seizoen 2024 in één oogopslag

Aantal afgesloten akkoorden en gemiddelde afgesproken cao-loonstijging per afsluitmaand (exclusief incidentele loonsverhogingen).

Lees ook:

  • AWVN: loonafspraken juli 2024 weer iets hoger dan juni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *