"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Zo zorgt Compagnon voor vernieuwing in de recruitmentbranche

Terwijl de economie krimpt, blijft het ‘gekkenhuis’ op de arbeidsmarkt. Daar horen moderne recruitmentoplossingen bij, vertellen recruitmentexperts Linda van der Meer en Sabine Dekker van Compagnon in de nieuwste aflevering van de HRMorgen podcast.

Er is een grote vraag naar arbeid, zelfs nu de economie krimpt. Het wordt alleen maar nijpender, zegt HRMorgen-hoofdredacteur Wim Davidse. “Als je het nu moeilijk vindt om mensen te vinden, pas maar op. Ik noem dit de ‘pauze’. Binnen een paar maanden trekt de economie weer aan en dan wordt de arbeidsmarkt nog veel krapper.”

Hoe kun je hiermee omgaan als werkgever? Dat bespreekt hij in de nieuwste aflevering van de HRMorgen podcast met recruitmentexperts Linda van der Meer en Sabine Dekker. Zij werken bij Recruiting.nl, een nieuw onderdeel van HR-organisatie Compagnon.

Recruitmentmarketing is essentieel

“Er worden soms gigantische salarisindicaties gegeven. Maar om blijvend talent aan te trekken, is meer nodig”,  zegt Van der Meer. “Het is gekkenhuis op de arbeidsmarkt. Recruitmentmarketing wordt steeds belangrijker, zeker als jouw organisatie geen bekende naam heeft.”

Je moet jezelf echt onderscheiden als werkgever, vertelt Dekker. “Maak jezelf zichtbaar op diverse kanalen, van je eigen website tot sociale media”, zegt zij. “Vertel vervolgens wat het zo leuk en interessant maakt om bij jullie te werken. Ik zie vaak alleen maar standaard zaken, zoals ‘een mooi salaris’. Dat is niet uniek. Denk vanuit de kandidaat: wat zoekt die nog meer behalve natuurlijk fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden?”

Data en analyse

Arbeidsmarktdata kan je helpen, vertelt ze. “Als je weet welk type werknemer je zoekt, is het tijd voor onderzoek. Wat vinden dit soort mensen belangrijk? In welke regio’s en op welke online kanalen kun je ze vinden? Van welke opleidingen komen ze? Wat zijn hun hobby’s, wat trekt ze aan in een baan?”

Dekker en Van der Meer leggen uit dat recruitmentmarketing een doorlopend proces is. De markt is tenslotte in beweging en je concurrentie zit niet stil. “Recruitmentmarketing is hard werken en veel aanpassen”, vertelt Dekker. “Wat werkt wel, wat werkt niet? Dat verschilt per werknemer, doelgroep en per periode. Het is niet zo dat je één maand een campagne opzet en daar vervolgens een tijd lang profijt van hebt.”

Zij hebben daar een hoop ervaring mee bij Recruiting.nl. Zij omschrijven het platform als ‘een soort gereedschapskist’ met drie onderdelen: RecruitRemote, RPO & projecten en Recruitment Marketing. “We hebben voor elke werkgever een oplossing”, vertelt Van der Meer.

150 Schipholmededewerkers in 5 maanden

Zo hebben ze onlangs een project afgerond op Schiphol. De luchthaven zocht 150 nieuwe medewerkers, onder andere bagageafhandelaars en grondstewardessen. “Dit project illustreert waarom je niet kunt zonder recruitmentmarketing”, vertelt Van der Meer. “Voordat we aan de slag gingen, deden we een recruitmentscan. We namen het wervingsproces onder de loep en keken wat daar beter kon. Ook onderzochten we de doelgroep: wat willen zij, waar kunnen we ze vinden?”

Dekker: “Zo kwamen we bijvoorbeeld op het idee voor een opleidingsvacature, waarmee we een nieuwe doelgroep enthousiast maakten. Uiteindelijk is het gelukt om in vijf maanden tijd alle vacatures in te vullen.”

Recruitment op afstand

Recruiting.nl werkt behalve voor grote organisaties ook voor het mkb. Het onderdeel RecruitRemote is een redelijk goedkope oplossing speciaal voor organisaties zonder vaste recruitmentafdeling, vertelt Dekker. “Zoek je een specialist of heb je een andere moeilijk te vervullen vacature? Op deze krappe markt kost werving heel wat tijd. Zeker als jij of een van je medewerkers recruitment ‘erbij’ doet. Wij kunnen je dan op weg helpen.”

Voor een vaste scherpe prijs komen de recruitmentspecialisten van Recruiting.nl bij de werkgever langs op kantoor. Zo leren ze de organisatie kennen. Ook gaan ze het gesprek aan met eigenaren of HR-managers om exact te weten wat zij zoeken.

Van der Meer: “Op ons kantoor in Zoetermeer schrijven we de vacaturetekst. Als de opdrachtgever daarmee akkoord is, gaan we actief op zoek. Dat doen we op afstand. Ook bellen we wekelijks met de opdrachtgever over de stand van zaken.”

‘Laat zien wat jij te bieden hebt’

Vervolgens stellen zij een lijst kandidaten voor aan de opdrachtgever. “En dan doen we een stapje terug”,  zegt Dekker. “De werkgever voert zelf gesprekken en selecteert uiteindelijk de nieuwe medewerker. Interviewen of uitnodigen doen we niet, maar we kunnen kandidaten wel vooraf enthousiast maken over de baan omdat we exclusief werken voor de opdrachtgever. Daarom kunnen we zo’n scherpe prijs rekenen.”

Uiteindelijk is het aan de opdrachtgever om de kandidaat binnen te halen. “En daarbij geldt weer: vertel waarom het zo leuk is om bij jou te komen werken”, zegt Dekker. “Uiteindelijk draait recruitmentmarketing allemaal om jouw eerlijke verhaal. Laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt.”

Meer weten? Beluister de podcast hier. Of bekijk de podcast via YouTube:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *