"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Stel dat: cv’s vanaf morgen wettelijk verboden zouden zijn?!

Stel je dat eens voor, dat cv’s vanaf morgen wettelijk verboden zouden zijn. Voor iedereen met politieke invloed die deze column leest: wees vrij om het idee direct mee te nemen en om te zetten naar wetgeving, schrijft Arjan Elbers in zijn maandelijkse column.

Wat is de definitie van een cv?

Cv staat natuurlijk voor “curriculum vitae”, ofwel de loop van het leven. Je vindt er opleidingen, werkervaringen, vaardigheden en andere informatie over alles dat je ooit hebt gedaan.

Even voor de nerds onder ons: het cv is uitgevonden door niemand minder dan Leonardo da Vinci rond het jaar 1482. Dat houdt in dat we het al zo’n 542 jaar volhouden met hetzelfde systeem als het aankomt op solliciteren. Dus…

Wat is mijn definitie van een cv?

Mijn definitie van een cv? Het cv is een opsomming van dingen die ik nooit meer wil doen. Wat is het probleem dan hoor ik je denken? Nou, het zegt vaak niet zoveel over mijn capaciteiten en wensen voor de toekomst als kandidaat.

Zoals de vacature het “transactiemiddel” is vanuit de werkgever om een kandidaat te verleiden, is een cv een “transactiemiddel” vanuit de kandidaat om zijn of haar interesse kenbaar te maken aan de werkgever. 

Wat zou er gebeuren als cv’s vanaf morgen wettelijk verboden zijn?

Tsja, wat er echt zou gebeuren? Dat ligt ook een beetje aan het onderliggende sanctiebeleid. Maar zover wil ik eigenlijk niet gaan in dit blog. Dat laat ik graag over aan de politici die het wetsvoorstel ook daadwerkelijk gaan schrijven.

Als cv’s vanaf morgen verboden zijn, dan gaan we andere manieren vinden om kennis, ambities en eerder verworven competenties kenbaar te maken aan de wereld. Er moet per slot van rekening toch wat gematcht worden in onze wondere wereld van werk.

Wellicht vind je het als werkgever een goed idee om een voicemailtje van een minuut achter te laten, of je kandidaat te vragen zijn of haar 3 beste vakantiefoto’s in te zenden. Geeft ook een beeld toch?

Wellicht volg je als werkgever het advies van Aaltje Vincent op. Drink eerst (digitaal) koffie of thee, voordat je definitief het sollicitatieproces ingaat. Maak eerst eens kennis met elkaar. Ben als werkgever überhaupt blij dat er mensen echt geïnteresseerd zijn in je bedrijf.

Of wellicht ga je als werkgever direct aan de slag met Open Hiring. Mensen aannemen zonder een cv en sollicitatiegesprek.

Is een cv dan echt vaak zo’n slechte raadgever?

Een cv geeft natuurlijk “richting”. Maar je hele leven inclusief ambities samenvatten op twee a4-tjes? Dat is natuurlijk niet te doen. De recruiter of hiring manager screent doorgaans snel en beoordeelt een cv vooral op aannames die hij of zij doet. Opleiding niet afgemaakt? Zal wel geen doorzetter zijn. Dat weet je niet. Misschien heeft iemand wel mantelzorg gedaan. Groot gat in het cv? Zal wel niet gemotiveerd zijn. Weet je niet, misschien heeft iemand wel een pittige medische behandeling gehad.

Proef op de som

Het Reinier de Graaf ziekenhuis deed de proef op de som. Ze bedachten een spreekuur voor afgewezen kandidaten. Wil je het hebben over je afwijzing als kandidaat? Dan kan dat. In 2018 won het ziekenhuis er zelfs een Werf& award mee.

In dat jaar waren er zo’n 200 mensen die zich hadden aangemeld voor het spreekuur in het ziekenhuis. 12 mensen hebben alsnog een baan gekregen en een hoop andere kandidaten zitten in een warme talentpool. Daar word ik nou heel erg blij van: het  is omdenken.

Kun je vertrouwen op het selectievermogen van je kandidaat?

Een internationale IT-speler is gestopt met opleidingsniveaus te vragen in hun vacatures. Waarom? Ze vertrouwen op het selectievermogen van de kandidaat zelf. Ze geloven dat de meeste mensen capabel genoeg zijn om zelf in te schatten of ze geschikt zijn voor een bepaalde functie ja of nee. Resultaat: het aantal kandidaten is serieus toegenomen, omdat er niet met een “standaard” hbo/wo verhaal wordt geworven.

Curriculum Future

Google ook eens naar het Curriculum Future van Joris Verhoeven. Een document dat de toekomst inkijkt voor je als sollicitant. Wat drijft je? Wat zijn je doelen en hoe wil je die bereiken? Een document wat mijns inziens veel beter is dan een cv.

Samenvattend

Werk je in hr of recruitment? Kap eens met cv’s, vertrouw eens op het zelfselecterend vermogen van je kandidaat en ga eens een goed gesprek aan. Stel vragen in plaats van aannames te doen. Want aannames zijn de mother of all f*ck-ups.


Arjan Elbers is één van Nederlands grootste recruitment vakidioten. Met Stichting Guruz verkleint hij het kennisgat tussen mbo-onderwijs en arbeidsmarkt. Verder is hij keynote speaker, auteur van Het Recruitment Fundament & Recruitment Unicorns en voorzitter van Recruiters United.

In zijn maandelijkse column “Stel dat” schrijft hij over zaken in de arbeidsmarkt en recruitment die eens vanuit een andere kant belicht worden.

Arjan Elbers (bouwjaar 1978) is Brabander in hart en nieren. Hij werkte ruim 10 jaar in (inter)nationaal corporate- en bureau recruitment voordat hij in 2009 zelfstandig ondernemer werd.Ondernemer: Trotse oprichter van de non-profit Stichting Guruz (briljante online gastcolleges voor maximaal mbo sinds 2022). Mede-oprichter & Recruitment Strateeg van Getnoticed (waanzinnige recruitment- en werken-bij websites sinds 2009).Spreker: Keynote speaker over: Anders kijken naar arbeid, Het Recruitment Fundament, Mbo de Gouden Doelgroep, Guerilla Recruitment Marketing & Recruitment Unicorns.Auteur: Het Recruitment Fundament, Saffraan & Sjalot, Recruitment Unicorns.Bestuurder: Voorzitter van Recruiters United & Adviseur bij Purple Squirrel Effect.Meer informatie over een bepaald onderwerp of gewoon linken? Connect hem via LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *