"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Nederland valt uit top 10 landen met een goede werk-privé balans

Nederland staat dit jaar niet in de top 10 op de Global Life-Work Balance Index van Remote. Op de lijst staan meer dan 60 landen, Nederland eindigde op de elfde plaats.

Nederland neemt dit jaar de 11e positie in op de Global Life-Work Balance Index van Remote. Deze ranglijst laat zien wat de privé-werkbalans is in de 60 landen met het hoogste bbp ter wereld. Vorig jaar stond Nederland nog op de 7e plek, maar door de grote vooruitgang in landen als België, Duitsland en Ierland valt het dit jaar buiten de top 10. Nieuw-Zeeland staat net als vorig jaar bovenaan.

De scores worden bepaald door verschillende factoren, waaronder minimumloon, ziekteverlof, zwangerschapsverlof, beschikbaarheid van gezondheidszorg, publiek geluk, gemiddelde werkuren en LGBTQ+ inclusiviteit. Daarnaast werd dit jaar voor het eerst openbare veiligheid als factor meegenomen in het onderzoek.

De top 10 

  1. Nieuw-Zeeland – 80,76

Nieuw-Zeeland staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de index van Remote, mede dankzij een hoog minimumloon en een royaal jaarlijks verlof van 32 dagen. Het land scoort ook goed op de ‘geluksindex’ en wordt beschouwd als een van de veiligste landen om te wonen en te werken.

2. Ierland – 77,89

Ierland stond in 2023 nog op plaats 21. Het eiland scoort dit jaar consistent goed in veel categorieën. Naast een universeel, door de overheid gefinancierd zorgstelsel, biedt Ierland ook een van de hoogste minimumlonen in de index. Dit land, met iets meer dan vijf miljoen inwoners, wordt ook beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld.

3. België – 73,45

België breekt dit jaar ook door in de top 10 en deelt de 3e plek met Denemarken. De grote stijging is deels te danken aan een aanpassing van het landelijke ziektebeleid. Het land scoort daarnaast goed in verschillende andere categorieën, waaronder het loonniveau (het minimumloon behoort tot de hoogste in Europa) en het gemiddelde aantal gewerkte uren per week, dat met 35 onder het gemiddelde ligt van de landen in de index.

4. Denemarken – 73,45

Denemarken staat samen met België op de 3e plek en is volgens het World Happiness Report het op één na gelukkigste land ter wereld. Denemarken biedt ook een royaal wettelijk jaarlijks verlof (35 dagen) en een erg ruim verlofbeleid voor ouders. Bovendien wordt het land dat het concept ‘hygge’ de wereld in bracht, beschouwd als een van de veiligste plekken om te wonen en als een van de voorlopers als het gaat om LGBTQ+ inclusiviteit.

5. Canada – 72,75

Canada staat vooral hoog omdat het een van de kortste gemiddelde werkweken heeft (32,1 uur, minder dan bijna alle andere landen) en wordt ook beschouwd als een veilig en LGBTQ+ vriendelijk land. De Canadezen liggen ver voor op hun buren in de Verenigde Staten, die op de 55e plek staan.

6. Duitsland – 71,84

De sterke positie van Duitsland is deels te danken aan de royale lonen: het minimumloon van € 12,41 is het hoogste van alle Europese landen op de lijst. Het land heeft een gecombineerd publiek/privaat zorgstelsel en het aantal gewerkte uren per werknemer is met 34,24 uur per week lager dan gemiddeld.

7. Finland – 71,55

De Finse samenleving heeft een ‘infrastructuur van geluk’ ontwikkeld met onder andere een sterk onderwijssysteem, toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, een robuuste economie en veel aandacht voor mensenrechten. De werkcultuur in Finland legt sterk de nadruk op de privé-werkbalans, onder andere met een royaal wettelijk jaarlijks verlof (36 dagen) en een werkweek die korter is dan gemiddeld (34,43 uur).

8. Australië – 71,35

Australië heeft het hoogste minimumloon (omgerekend € 16,07) van alle landen in de index, en Australiërs behoren dan ook tot de bestbetaalde werknemers ter wereld. Ze hebben ook een van de kortste werkweken (gemiddeld iets meer dan 32 uur) vergeleken met het gemiddelde van 39,19 in de geanalyseerde landen.

9. Noorwegen – 70,85

Noorwegen kwam als beste uit de bus in het onderzoek van Remote als het gaat om de balans tussen ouderschap, leven en werk. Het is een aantrekkelijke bestemming voor jonge gezinnen of mensen die van plan zijn om kinderen te krijgen. Noorwegen biedt niet alleen 35 wettelijke vakantiedagen per jaar (het gemiddelde van de onderzochte landen is 28), de Noren maken zelden lange dagen en behoren tot de gelukkigste werknemers ter wereld. Het land heeft ook de beste reputatie als het gaat om de rechten en vrijheden van LGBTQ+ gemeenschappen.

10. Spanje – 70,60

Of Spaanse werknemers nu wel of niet kiezen voor een siësta in de namiddag, ze worden nog steeds aangemoedigd om ruim vrij te nemen. Spanje heeft een van de meest genereuze wettelijke verlofrechten (36 dagen per jaar) in Europa. Het heeft ook een zeer vriendelijk ouderschapsverlofbeleid.

“Bij Remote vinden we het belangrijk om de waarde en het belang van een goede privé-werkbalans en een duurzame werkcultuur te promoten”, aldus Barbara Matthews, Chief People Officer bij Remote. “Onze Global Life-Work Balance Index vergelijkt wereldwijd wettelijke voordelen en kerncijfers, zodat er een eerlijke vergelijking ontstaat. Deze vergelijking biedt organisaties een basis voor hun beleid voor werk-privébalans en werkcultuur. In 2024 blijft de balans tussen werk en privé essentieel, aangezien de concurrentie om toptalent wereldwijd toeneemt. Mensen zoeken werkomgevingen waar de balans tussen werk en privé serieus wordt genomen, zodat ze elke dag het beste uit zichzelf kunnen halen.”

Bekijk de complete Global Life-Work Balance Index op de website van Remote.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *