"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hoe welkom zijn zij-instromers bij Nederlandse werkgevers?

Welke bedrijven nemen de meeste zij-instromers aan? En welke voorwaarden noemen zij hiervoor? Dat vroeg UWV aan 4.000 werkgevers. Saskia Grit deelt de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Veel werkgevers vinden zij-instromers een verrijking voor hun team. Welke sectoren nemen het vaakst zij-instromers aan? Waarom doen ze dat en onder welke voorwaarden? UWV vroeg het aan 4.000 werkgevers.

✔️ In dit onderzoek zijn zij-instromers mensen met werkervaring in een andere beroepsgroep, die aangenomen worden voor een functie waarvoor opleidingseisen gelden. Er is dus nog scholing nodig om aan deze eisen te voldoen.

✔️ Van de werkgevers nam 27% de afgelopen twee jaar zij-instromers aan. Daarnaast staat 32% hiervoor open. 

✔️ Een kleine groep werkgevers (13%) staat niet open voor het aannemen van zij-instromers, terwijl zij wel functies hebben waarvoor opleidingseisen gelden.

✔️ Bij de overige 29% van de werkgevers is zij-instroom niet van toepassing, omdat zij geen functies hebben waarvoor opleidingseisen gelden. 

✔️ Deze drie sectoren nemen het vaakst zij-instromers aan: sociaal werk, jeugdzorg & kinderopvang (SJK), onderwijs en zorg. In deze sectoren is al langere tijd sprake van personeelstekorten en bestaan er vaak al trajecten en regelingen voor zij-instromers. 

✔️ Zo blijkt uit onderzoek van onderwijsvakbond AOB dat 1 op de 3 nieuwe docenten in het basisonderwijs een zij-instromer is. 

✔️ En in de kinderopvang is er bijvoorbeeld het zij-instroomtraject ‘Ontwikkelpad Kinderopvang’. Hierbij gaan mensen – zonder dat ze een kwalificatie nodig hebben – aan de slag als groepshulp en groeien uiteindelijk door naar pedagogisch medewerker kinderopvang. De groepshulpen ondersteunen het werk in de kinderopvang, en volgen tegelijkertijd een opleidingstraject.

✔️ Werkgevers nemen vooral zij-instromers aan omdat ze gemotiveerd zijn of potentieel hebben. 

✔️ Verder geven ze ook vaak aan dat zij-instromers een verrijking zijn voor de organisatie of het team. Werkgevers waarderen dus de ervaring, kennis en vaardigheden die zij meenemen vanuit hun andere achtergrond. 

✔️ Een andere reden om zij-instromers aan te nemen is dat zelf een kandidaat opleiden goedkoper is dan een wervingsprocedure. 

✔️ Voor veel werkgevers is zelfstandig kunnen meewerken tijdens de opleiding een voorwaarde om zij-instromers aan te nemen. 

✔️ Daarnaast kunnen afspraken over het terugbetalen van opleidingskosten bij vroegtijdig vertrek en de belofte een bepaalde periode in dienst te blijven een voorwaarde zijn voor werkgevers.

✔️ Ruim de helft van de werkgevers die zij-instromers hebben aangenomen, vindt dat de opleiding volledig onder werktijd kan plaatsvinden.

✔️ Slechts 11% van de werkgevers die zij-instromers aannamen, geeft aan dat zij-instromers ook zelf bij moeten dragen aan hun opleidingskosten. 

✔️ Lees meer in de publicatie Kwart werkgevers nam zij-instromers aan (571 kB), geschreven door mijn collega Frank Eskes. Bijvoorbeeld wat de verschillen tussen 15 sectoren zijn.

Saskia Grit is arbeidsmarktadviseur bij UWV. Ze deelt inzichten in kansen op werk en mogelijkheden om personeel te vinden. Als Top Voice op LinkedIn geeft Saskia korte samenvattingen van alle arbeidsmarkt publicaties van haar afdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *