"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

EU wil werving werkzoekenden uit niet-EU-landen voor knelpuntberoepen makkelijker maken

Met een talentenpool die ook openstaat voor werkzoekenden uit niet-EU-landen, wil de Europese Unie de tekorten op de Europese arbeidsmarkt aanpakken. Lidstaten zijn niet verplicht om hieraan deel te nemen, en kunnen zich ook op elk moment terugtrekken.

Met de EU-talentenpool wil de Europese Unie profielen van werkzoekenden buiten de EU  koppelen aan vacatures voor EU-knelpuntberoepen. Dit online platform zal volgens de EU een aantal problemen oplossen van zowel Europese werkgevers die internationaal willen werven, als werkzoekenden uit niet-EU-landen. Bijvoorbeeld onzekerheid over de nauwkeurigheid, kwaliteit en vergelijkbaarheid van kwalificaties en vaardigheden die in het buitenland zijn verworven, problemen met toegang krijgen tot en het begrijpen van informatie over wervings­processen en de hoge kosten van deze procedures.

Doel van de EU-talentenpool

De EU-talentenpool moet de werving van talenten die buiten de EU wonen vergemakkelijken, de EU-arbeidsmarkt concurrerender maken en tekorten op de Europese arbeidsmarkt aanpakken. Bovendien wil de Europese Unie de principes van eerlijke werving combineren met een veilig migratiestelsel. De EU-talentenpool zou daarnaast de positie van de Europese Unie in de wereldwijde wedloop om talent moeten versterken.

Deelname voor lidstaten vrijwillig

De Europese Commissie presenteerde het voorstel voor het online platform al op 15 november 2023. Het maakt deel uit van het EU-pakket “mobiliteit van vaardigheden en talent”, dat tot doel heeft meer talent van buiten de EU aan te trekken en de mobiliteit binnen de EU te vergroten. Op 13 juni 2024 heeft de Raad van de Europese Unie gereageerd op dit voorstel van de Europese Commissie. 

Zoals al was afgesproken in het voorstel van de Commissie, blijft deelname aan de talentenpool voor de lidstaten vrijwillig. De Raad heeft echter besloten dat, wanneer lidstaten zich bij de regeling aansluiten, zij moeten aangeven welke entiteiten mogen deelnemen aan de talentenpool: werkgevers, uitzendbureaus, particuliere bureaus voor arbeidsbemiddeling of arbeidsmarkt­bemiddelaars.

Lidstaten mogen zich op elk moment terugtrekken

De Raad heeft ook een terugtrekkings­procedure ingevoerd, met duidelijke regels en een aantal waarborgen om de stabiliteit van het systeem te garanderen. Volgens de Raad mag een deelnemende lidstaat zich op elk moment terugtrekken uit de EU-talentenpool. De lidstaat moet dit besluit dan wel uiterlijk 6 maanden vóór de gewenste datum van terugtrekking aan de Commissie meedelen.

Volgende stappen voor wetgeving 

Op basis van het standpunt dat de lidstaten zijn overeengekomen, kan de Raad nu onderhandelingen starten met het Europees Parlement om overeenstemming te bereiken over de definitieve wetgeving.