"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Gestrest, boos en eenzaam: managers hebben het zwaarder, blijkt uit onderzoek

Managers kunnen extra steun gebruiken. Terwijl hun welzijn grote invloed heeft op het hele team, hebben managers het over het algemeen zwaarder op de werkvloer dan andere medewerkers.

Als managers betrokken zijn bij het werk, is de kans groter dat de rest van het team dat ook is. Maar liefst 70% van de verschillen in betrokkenheid van teams kan worden toegeschreven aan de manager, blijkt uit het nieuwste State of the Global Workforce-rapport van onderzoeksbureau Gallup (2024).

Dit wereldwijde medewerkersbetrokkenheidsonderzoek geeft inzicht in bevlogenheid en werkgeluk. Wat maakt medewerkers enthousiast en toegewijd? En welk effect heeft dat? Dat onderzoekt Gallup jaarlijks bij 183.000 bedrijven in 90 landen.

Belangrijker dan arbeidsvoorwaarden

Een opvallend resultaat: het welzijn van medewerkers is nauw verbonden met zaken als rechtsbescherming en salaris, maar hun betrokkenheid hangt meer af van de relatie met hun manager. Leidinggevenden die gemotiveerd en tevreden zijn, hebben vaker een geïnspireerd team. Het is belangrijk dat managers duidelijke doelen stellen, feedback geven en een respectvol omgaan met hun team, schrijven de onderzoekers.

Het is heel belangrijk voor HR om aandacht te besteden aan de mentale weerbaarheid van managers

Over het algemeen hebben managers een hoger loon en meer sociale status dan leeftijdsgenoten die geen manager zijn. Daarnaast hebben ze vaker het gevoel dat hun mening telt. Leidinggevenden voelen zich ook vaker verbonden met hun organisatie.

Toch zijn managers vaker gestrest, boos en eenzaam dan andere medewerkers. Ze missen emotionele steun en zijn in verhouding vaker op zoek naar een andere baan.

“Het is dus heel belangrijk voor HR om aandacht te besteden aan de mentale weerbaarheid van leidinggevenden”, schrijven de onderzoekers. “Vergeet de managers niet, zij hebben soms zelfs de grootste behoefte aan mentale steun.”

Goed moment voor een carrièreswitch

Uit het onderzoek blijkt verder dat de gemiddelde werknemer net zo betrokken is bij de organisatie als een jaar geleden. Gemiddeld is 23% van de medewerkers enthousiast over zijn baan.

Veruit de meeste medewerkers zijn niet betrokken: zij doen wat ze moeten doen, maar met weinig enthousiasme

Veruit de meeste medewerkers zijn niet betrokken (62%): zij doen wat ze moeten doen, maar met weinig enthousiasme. Zo’n 15% is zelfs ‘actief niet-betrokken’ en op zoek naar een nieuwe baan. Meer dan de helft van de medewerkers wereldwijd denkt dat dit een goed moment is voor een carrièreswitch.

Verder analyseerden de onderzoekers van Gallup de relatie tussen nationaal arbeidsrecht en betrokkenheid en welzijn van werknemers. Daaruit blijkt dat medewerkers in landen met goede rechtsbescherming over het algemeen gelukkiger zijn. Werknemers in landen met wetgeving op het gebied van werktijden hebben bijvoorbeeld over het algemeen minder stress.