"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Verlenging Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor Oekraïense vluchtelingen – wat betekent dit voor u als werkgever?

De EU-lidstaten hebben besloten om de huidige Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) met een jaar te verlengen vanwege de aanhoudende conflicten in Oekraïne. De RTB is nu van kracht tot 4 maart 2025. Als u overweegt om Oekraïense medewerkers in dienst te nemen die onder de RTB vallen of als u Oekraïense werknemers in dienst heeft, is het belangrijk om te begrijpen wat deze verlenging voor u als werkgever betekent.

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming werd op 4 maart 2022 door de Raad van de Europese Unie ingesteld nadat miljoenen Oekraïners hun thuisland ontvluchtten als gevolg van de militaire invasie door Rusland. Deze richtlijn verleent Oekraïense vluchtelingen tijdelijk recht op opvang, medische zorg, werk en onderwijs in alle EU-lidstaten. De huidige nationale wet- en regelgeving die deze rechten garandeert, blijft vanwege de verlenging dus van kracht tot 4 maart 2025.

Wie valt onder de RTB?

Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit die na 26 november 2021 uit Oekraïne zijn vertrokken, vallen onder de reikwijdte van de RTB. Mensen met de Oekraïense nationaliteit die vóór 27 november 2021 al geruime tijd in Nederland verbleven (bijvoorbeeld voor werk) en nu niet veilig kunnen terugkeren, vallen ook onder deze richtlijn. Tevens vallen familieleden van deze groepen onder de richtlijn.

Daarnaast vallen derdelanders (met een andere nationaliteit) met een permanente verblijfsstatus in Oekraïne onder de richtlijn. Dit geldt ook voor derdelanders met een verblijfsvergunning waarmee zij (inter)nationale bescherming genieten in Oekraïne.

Als laatste benoemen we de groep derdelanders wiens recht op tijdelijke bescherming officieel zou aflopen op 4 september 2023. Dit betreffen derdelanders met een tijdelijke verblijfsstatus in Oekraïne. Door een rechterlijke uitspraak kunnen zij langer aanspraak maken op de RTB. Hoe lang hun tijdelijke bescherming wordt verlengd hangt af van de Hoge Raad. De tijdelijke bescherming in Nederland voor deze groep zal in ieder geval doorlopen tot de uitspraak door de Hoge Raad is gedaan. Tot die tijd mogen zij gebruik blijven maken van de rechten verbonden aan de tijdelijke bescherming.

Zolang de Hoge Raad nog geen uitspraak heeft gedaan zullen asielaanvragen van derdelanders niet worden behandeld. Aanvragen voor omzettingen naar regulier verblijf (studie of werk) worden wel behandeld.