"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Afbouw expatregeling gaat toch niet door

De afbouw van de 30%-regeling voor expats wordt grotendeels teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers blijft bestaan.

Dit schrijft De Telegraaf op basis van uitgelekte Prinsjesdagplannen.

De expatregeling houdt kortweg in dat hoogopgeleide buitenlandse werknemers over de eerste 30% van hun salaris geen belasting betalen. Vanaf dit jaar wordt de 30%-regeling stapsgewijs afgebouwd naar 10%.

Dat stuitte op een stortvloed van kritiek van buitenlandse bedrijven. Zo dreigde ASML-topman Peter Wennink met uitwijken naar het buitenland. Ook was er weerstand in de Eerste Kamer, die de maatregel weliswaar goedkeurde, maar adviseerde om deze in het Belastingplan 2025 terug te draaien.

Zoals het er nu naar uitziet, heeft het kabinet daarnaar geluisterd en de maatregel alsnog teruggedraaid. Wel staat er in het Belastingplan nog een lichte versobering van de regeling. In de oude plannen kreeg een werknemer uit het buitenland vijf jaar 30% van zijn loon belastingvrij, dat gaat in de nieuwe plannen naar 27%.

Goed nieuws

Rob den Boer van Eastwing is verheugd over het kabinetsvoornemen. “Het is goed nieuws voor expats en internationale bedrijven. Nederland blijft daarmee aantrekkelijk voor internationaal talent en internationale bedrijven. Talent is schaars en de komende jaren zal dit alleen maar schaarser worden door de vergrijzing. Nederland is voor de instroom van kenniswerkers deels afhankelijk van buitenlands personeel.”

Wat het betekent voor bestaande situaties is nog niet helder, vervolgt Den Boer. “Zo is het nog niet duidelijk of er andere wijzigingen zullen zijn, in bijvoorbeeld een looptijdverkorting of verhoging van de salarisnormen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *