"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Meervoudige crisis voor HR is aanstaande, volgens voorzitter SHRM

“Er komt een storm aan voor HR.” Dat stelde de voorzitter van de grootste Amerikaanse HR-vereniging Society for Human Resource Management (SHRM) Johnny C. Taylor Jr. Het vakgebied krijgt de aankomende jaren te maken met een grote hoeveelheid uitdagingen.

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de grootste Amerikaanse HR-vereniging Society for Human Resource Management (SHRM) stelde voorzitter Johnny C. Taylor Jr. dat het vakgebied te maken krijgt met een meervoudige crisis de aankomende jaren. Het vakgebied zal de aankomende jaren meerdere grote uitdagingen moeten doorstaan.

De boodschap komt op een moment waarin medewerkers en managers vermoeid zijn door de personeelstekorten en wellicht net relatieve rust ervaren. Na de COVID-19 pandemie en de onrust die werd aangewakkerd door de moord op George Floyd, hebben HR-professionals misschien het gevoel gekregen dat de belangrijkste maatschappelijke ontwrichting in jaren voorbij is, aldus Taylor. Maar, stelt Taylor: “Er komt een storm aan voor HR.”

De noodzaak voor upskilling

Taylor wees onder andere op de leerachterstanden door de coronapandemie wereldwijd. In Nederland zegt iets minder dan de helft van de leerlingen bang te zijn een achterstand te hebben opgelopen door de pandemie. Ook blijkt onder vrijwel alle leerlingen, ongeacht niveau of sociale klasse, een achterstand in rekenen en wiskunde te zijn.

Taylor stelt dat leerlingen niet enkel achterlopen in rekenen en wiskunde, maar ook essentiële competenties als kritisch denken, oplossingsgerichtheid en aanpassingsvermogen missen. Daardoor zijn zij minder goed voorbereid op het werkende leven, betoogt Taylor.

Tegelijkertijd zullen werkgevers meer nieuwe vaardigheden van hen verwachten vanwege de ontwikkelingen in de digitale technologie. “We vragen meer van onze werknemers dan ooit tevoren”, aldus Taylor. “We vragen ze, kortom, om supermensen te zijn.”

“Wat het onderwijs niet kan, zal HR nu moeten doen,” zei Taylor. Afgestudeerden van de middelbare school en hogescholen moeten op een leertraject worden gezet om hun vaardigheden te ontwikkelen, en oudere werknemers zullen ook gerichte training nodig hebben.

De onvoorspelbaarheid van AI

De opkomst van kunstmatige intelligentie – en het wijdverbreide gebruik ervan op de werkplek – is een andere uitdaging voor de HR-professional, aldus Taylor. Hij haalde gegevens aan waaruit blijkt dat momenteel slechts 12% van de HR-professionals en 15% van de werknemers gelooft dat organisaties AI effectief gebruiken.

Als AI op de juiste manier wordt gebruikt, kan het een “gouden kans en een verbetering voor het personeelsbestand” zijn, aldus Taylor. Maar daarvoor moet HR zijn defensieve houding laten varen en deelnemen aan elk gesprek over AI op de werkplek. Dat is dringend nodig, aldus Taylor, want de AI-revolutie op de werkplek is onvermijdelijk.

Experts voorspellen dat AI binnen een paar jaar overal zal zijn, aldus Taylor – en de toename van AI-gestuurde banen zal een van de meest veranderlijke sociale en politieke kwesties van onze tijd zijn. “Dit is waar ik slapeloze nachten van heb,” zei hij.

“Dertig procent van de wereldbevolking zal de komende 7 jaar werkloos worden door AI,” zei Taylor. “Wall Street watertandt letterlijk bij de kostenbesparingen die ze kunnen halen uit minder werknemers.” Hoewel er nieuwe banen zullen worden gecreëerd, zei Taylor, zal er geen sprake zijn van ‘een-op-een’-verhouding.

HR moet zich “halsoverkop op deze kwestie storten”, stelde Taylor.

Een steeds onbeleefder personeelsbestand

Tot slot zei Taylor dat de beleefdheid op het werk in gevaar is, waarbij hij opmerkte dat hoewel mensen over het algemeen op elkaar lijken en in grote lijnen hetzelfde willen, “de dingen lelijk zijn geworden” op de werkvloer. “We zijn zo diverser dan we ooit zijn geweest, maar meer dan ooit verdeeld,” zei hij.

Taylor wees op gegevens van SHRM waaruit blijkt dat tweederde van de werknemers de afgelopen maand onbeschaafdheid heeft gezien of ervaren – en dat de meesten niet denken dat HR er iets aan kan of wil doen.

Deze wijdverspreide onbeleefdheid is meer dan een cultuurkwestie, merkte Taylor op. Gesprekken die de organisatie heeft gevoerd met de U.S. Equal Employment Opportunity Commission suggereren dat onbeschaafd gedrag een “drug” is die kan leiden tot intimidatie op de werkplek, wat ook kan leiden tot nalevingsproblemen.

Wat er op het werk gebeurt, kan van grote invloed zijn op mensen en HR-professionals bevinden zich “in een speciale positie” om de lat voor beleefdheid op de werkplek te leggen, aldus Taylor.

Over het geheel genomen heeft HR in 2024 “werk aan de winkel”, aldus Taylor. “Ik vraag jullie om de moed te hebben om de storm tegemoet te rennen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *