"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

De helft van de neurodivergente werknemers vindt wervingsprocessen oneerlijk

Bijna de helft van alle neurodivergente werknemers ervaart de wervingsprocessen als oneerlijk. Veel van hen ervaren vooroordelen, negatieve houdingen en processen die gebaseerd zijn op neurotypische aannames. Dit blijkt uit een Brits onderzoek.

Bijna 50 procent van alle neurodivergente werknemers ervaart de wervingsprocessen als oneerlijk. Dit blijkt uit een Brits onderzoek door inclusie-consultancybureau Pearn Kandola. Het bureau deed onderzoek naar de ervaringen van neurodiverse personen in het Verenigd Koninkrijk, als kandidaten in het wervingsproces en als werkenden op de werkvloer. 

Niet benoemen belangrijk signaal

Dat werkgevers neurodivergentie niet benoemen, beschouwen veel neurodivergente werknemers als  een belangrijk signaal dat de werkgever niet om neurodivergentie geeft. Zich daar niet op aanpassen in het wervingsproces is een tweede belangrijke factor waardoor een werkgever niet aanspreekt voor neurodivergente werknemers. 

Neurodivergentie is een term die verwijst naar de natuurlijke variaties in hersenfunctie en cognitieve processen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autisme, ADHD of dyslexie. Er wordt geschat dat ruim een vijfde van de wereldbevolking neurodivergent is. 

Wanneer neurodivergenten een baan hebben, heeft 69 procent van hen aan hun team verteld dat zij neurodivergent zijn. Tweederde zegt dat dit positief ontvangen werd. De organisatie had hen aangemoedigd om dit te delen door aanpassingen aan te bieden, proactief de mogelijkheid te bieden om dit te delen en een gegarandeerd sollicitatiegesprek aan te bieden.

Vermoedens van discriminatie

Bijna de helft zei echter dat ze weleens hadden meegemaakt dat iemand van wie ze dachten dat hij neurodivergent was, werd gediscrimineerd. En veertig procent stelde dat zij niet de aanpassingen kregen die nodig waren om optimaal te functioneren. Slechts 36 procent zei dat zij zich comfortabel voelden om ondersteuning of aanpassingen te vragen. 

Clare Reynolds, bedrijfspsycholoog bij Pearn Kandola en neurodiversiteitscoach, zei: “Er bestaat niet zoiets als je gemiddelde werknemer. Diversiteit in denken en benaderen kan een enorm voordeel zijn voor werkgevers, als werkplekken een inclusieve, harmonieuze en uitnodigende omgeving creëren.”

Onbewuste vooroordelen

Het rapport beveelt werkgevers aan om inzicht te ontwikkelen in neurodivergentie. Recruiters moeten worden bijgeschoold om te voorkomen dat onbewuste vooroordelen de besluitvorming beïnvloeden. Daarnaast vinden de auteurs dat organisaties actief ondersteuning en aanpassingen moeten aanbieden; het inclusiebeleid duidelijk moeten vermelden in personeelsadvertenties; en hun wervingsprocessen te herzien; en door psychologische veiligheid te creëren.

“Helaas blijkt uit ons onderzoek dat dit maar al te vaak niet het geval is, waarbij neurodivergente werknemers aangeven dat werkplekken een vijandige omgeving kunnen zijn”, stelt Reynolds. “Dit is niet goed voor werknemer of werkgever. Het betekent dat veel werkgevers de immense talenten, vaardigheden en perspectieven van neurodivergente mensen mislopen.”

  • Het onderzoek van Pearn Kandola is te vinden op hun website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *