"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Storen tijdens vakantie bij 2 op 5 Nederlandse organisaties ‘not done’

Vier op vijf Nederlandse organisaties bieden naast de gewone verlofregelingen ook bovenwettelijk verlof aan als dat nodig is. Maar slechts bij twee op vijf organisaties is de afspraak dat medewerkers tijdens hun vakantie niet gestoord mogen worden.

Binnen twee op de vijf (40%) Nederlandse organisaties is het niet de bedoeling dat medewerkers gestoord worden tijdens hun vakantie. Toch zijn er ook veel organisaties waarbij dit gewoon moet kunnen: een kwart (26%) heeft er niks op tegen om een collega of leidinggevende te storen wanneer ze op vakantie zijn. 

Dit blijkt uit onderzoek van Top Employers Institute onder meer dan 1.000 werkende Nederlanders bij bedrijven met 250 medewerkers of meer. Volgens de onderzoekers loopt Nederland achter op het niet-storenbeleid. Slechts 20 procent van de Nederlandse Top Employers hanteert dit beleid, vergeleken met 48 procent in Europa.

De werkgever mag volgens het onderzoek voor de meerderheid (59%) wel betrokkenheid tonen met de werknemer wanneer het gaat over de gezondheid van werknemers en als dit impact heeft op het werk. 

Bovenwettelijke vormen van verlof toestaan

Werkgevers kunnen hier onder andere aandacht aan schenken door naast wettelijk geregelde vormen van verlof (vakantiedagen, zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, etc.) ook bovenwettelijke vormen van verlof toe te staan. Voorbeelden daarvan zijn rouwverlof, menstruatieverlof, verlof voor mantelzorg en maatschappelijk verlof om vrijwilligerswerk te doen. 

In veel gevallen gebeurt dit al. Vier op de vijf organisaties bieden inmiddels naast wettelijk verlof ook bovenwettelijk verlof aan als dat nodig is. Zo geeft 45 procent van de organisaties hun medewerkers vrije tijd terug voor gemaakte overuren. Ook verleent 44 procent calamiteitenverlof en krijgt ruim een kwart (28%) van de werknemers studieverlof.

Voor een op de vijf (21%) organisaties geldt dat ze naast het wettelijke verlof geen andere vormen van verlof aanbieden. Desalniettemin heeft de meerderheid (71%) van werkend Nederland er vertrouwen in dat ze samen met hun werkgever tot een oplossing komen wanneer bovenwettelijk verlof nodig zou zijn.

Goede vakantie- en verlofregelingen belangrijke arbeidsvoorwaarde

Goede vakantie- en verlofregelingen zijn voor veel werkende Nederlanders een zwaarwegende arbeidsvoorwaarde. Een kwart (26%) zegt bewust te kiezen voor een grote organisatie, omdat zij hun HR-beleid vaker op orde hebben. 

Toch blijft er nog wat te wensen over; een derde (32%) van de ondervraagden is jaloers op bedrijven die hun personeel ongelimiteerde vakantiedagen aanbieden. Ook zeggen drie op de tien Nederlanders (27%) het niet prettig te vinden als hun leidinggevende zich bemoeit met de nog op te nemen vakantiedagen.

Middenweg vinden

“Als werkgever is het belangrijk om een middenweg te vinden”, zegt Monica van der Meeren, Regional Director EMEA van Top Employers Institute. Volgens Van der Meeren is het de kunst om betrokkenheid te tonen bij de medewerkers, maar ze tegelijkertijd niet te veel op hun nek te zitten. “Dit betekent onder andere dat je je medewerkers met rust laat tijdens hun vakantie, en ze op die manier ook met frisse moed terugkeren.” 

Dat sommige organisaties al bovenwettelijke verlofvormen aanbieden, vindt ze  al een stap in de goede richting. “Op die manier kunnen werkgevers individueel inspelen op de behoeften van medewerkers, iets wat in deze tijd zeer belangrijk is.” 

Wil je alle onderzoeksresultaten en vergelijkingen lezen? Download dan het volledige rapport op de website van Top Employers Institute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *