"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Overleven in de talentenjungle, hoe doe je dat?

In de nieuwste aflevering van de HRMorgen podcast delen auteur Roeland van Laer (De Talentenjungle) en HeadFirst-directeur Koen van Rijn hun survivaltips op een krappe, snel veranderende arbeidsmarkt.

“Er heerst krapte op de arbeidsmarkt, kunstmatige intelligentie verandert ons werk, de vergrijzing, de energietransitie… HR-professionals hebben met ontzettend veel ontwikkelingen te maken”, zegt Roeland van Laer, expert op het gebied van human resource management. “Als HR-professional zie je door de bomen niet het bos, maar de jungle niet meer.”

In zijn nieuwe boek De talentenjungle omschrijft Van Laer de belangrijke trends op het gebied van werk en arbeid en hoe je daar als HR-professional mee om kunt gaan. In deze aflevering van de HRMorgen podcast gaat hij daarover in gesprek met presentator Joanne Littooij en Koen van Rijn, directeur Nederland van HeadFirst Group.

Automatiseer wat energie kost

Van Rijn houdt zich dagelijks bezig met de invloed van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op organisaties. “Ook binnen onze organisatie hebben technologische veranderingen flinke impact”, zegt hij. “We proberen daar profijt uit te halen. We automatiseren alles weg wat onze mensen energie kost.”

HeadFirst probeert technologie zo in te zetten, dat recruiters meer tijd hebben om zich te verdiepen in klanten en kandidaten. “Recruiters zijn soms wel twee dagen per week bezig met administratie. Als technologie dit soort taken overneemt, worden onze mensen gelukkiger en gaat de organisatie vooruit.”

Begin met strategie

Hoe bepaal je je focus? “Om paden te hakken in de jungle, heb je visie en structuur nodig”, zegt Van Laer. “Alles begint bij je bedrijfsstrategie. Zo kun je ook beter omgaan met de krappe arbeidsmarkt.”

Volgens hem maken veel bedrijven de krapte te ingewikkeld. “We zitten vast in functiehuizen en beloningssystematiek. Laat dat eens los en kijk hoe je werk anders kan vormgeven. Bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden uit te besteden aan specialisten en bewust te kiezen om sommige dingen niet meer te doen.”

Durf te denken als een start-up, adviseert hij. “Wat past goed voor jou als organisatie? Maak keuzes, durf terug te gaan naar de tekentafel en bepaal zo een route om door de jungle te komen.”

Creëer overzicht in je personeelsbestand met data

Van Rijn en Van Laer adviseren grote organisaties aan de slag te gaan met data-analyse: workforce intelligence. “Maak je personeelsbestand inzichtelijk, zodat je weet wie je in dienst hebt en met welke ingehuurde experts je werkt”, zegt Van Laer. “Zorg dat je data hebt over kosten, beschikbaarheid, competenties, duurzame inzetbaarheid, loopbaanmanagement. Daarna kun je werk datagedreven anders organiseren.”

“Het klinkt simpel, maar oude patronen in je bedrijfscultuur en regelgeving maken verandering lastig”, zegt Van Rijn. “Maar als je wilt overleven als organisatie, moet je echt aan de slag. Ons land floreert, maar het arbeidspotentieel is beperkt. Hoe kun je werk anders organiseren en outsourcen?”

Maak serieus werk van verandertrajecten

Van Laer vergelijkt verandertrajecten met het werk van een chiropractor. “Die kraakt je rug en het lijkt alsof je pijn is opgelost, maar als je je gedrag niet verandert dan schiet hij een paar weken later weer in de oude stand. Het is dus belangrijk om verandering gestructureerd aan te pakken. Inspireer mensen zichzelf en de klanten beter te maken.”

Van Rijn: “Geef prioriteit aan het wendbaar maken van de bedrijfsvoering en het bijbehorende HR-beleid. Ik zie vaak dat veranderingen worden uitgesteld door gebrek aan urgentie. Voorkom dat, want als je te laat bent doe je jouw bedrijf strategisch tekort. Wendbare organisaties zijn de winnaars van morgen.”

Beluister de podcast hier. Of bekijk de podcast via YouTube: