"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Minder dan helft Nederlandse organisaties biedt scholing aan om vaardigheidskloof te dichten

Indeed onderzocht of Nederlandse organisaties voorbereid zijn op het verkleinen van de vaardigheidskloof door middel van bijscholing. “Hier heeft het Nederlandse bedrijfsleven een flinke knoop door te hakken.”

HR-medewerkers verwachten dat recruitment de komende vijf jaar nog moeilijker wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed. Ruim de helft (52%) van de ondervraagden ziet een grotere uitdaging voor de toekomst in het aantrekken van het juiste personeel. De belangrijkste factor hierbij is de vaardigheidskloof. Minder dan de helft van de Nederlandse organisaties (41%) biedt regelmatig interne opleidingen en trainingen aan om deze kloof te dichten. 

Dat is veel te weinig volgens Indeed, die een onderzoek deed onder 16.671 werknemers en werkgevers uit elf landen, waaronder Nederland. Werknemers en werkgevers moeten er rekening mee houden dat bijscholing of omscholing van het ene domein naar het andere de norm wordt en dat zij hun organisatie hierop moeten inrichten.

Tegengaan van vaardigheidskloof

Door de snelle veranderingen in technologie, worden nieuwe banen gecreëerd die nieuwe vaardigheden vereisen. Bestaande vaardigheden verouderen, waardoor een vaardigheidskloof ontstaat. Zo moeten leraren bijvoorbeeld steeds meer technologie integreren in hun lessen, zoals het gebruik van digitale leerplatformen. Niet alle leraren hebben de technologische vaardigheden om deze middelen effectief in te zetten en zo ontstaat een vaardigheidskloof. Maar ook een boekhouder kan door automatisering veel meer klanten bedienen. Dit vergt alleen wel de juiste kennis over de tooling.

“Het idee van jarenlange studie voor een functie die je hele carrière relevant blijft, gaat niet meer op”, vertelt Stan Snijders, Managing Director Benelux bij Indeed. “Wij houden er rekening mee dat werknemers zich in de toekomst meerdere keren moeten bijscholen of zelfs omscholen om bij te blijven.”

Meer interne opleidingsmogelijkheden

Het aanbieden van (interne) trainingen en opleidingen is essentieel om de kloof te verkleinen. 45 procent van de wereldwijde respondenten zegt dat hun organisatie regelmatig training en ontwikkeling biedt. In Nederland ligt dit percentage met 41 procent iets lager. “Op het eerste gezicht lijkt dit misschien best een mooie score, maar het getal staat niet in verhouding tot de slagkracht die nodig is voor bijscholing in de nabije toekomst”, aldus Snijders.

Verantwoordelijkheid binnen organisaties onduidelijk

Er is nog veel onduidelijk over wie verantwoordelijk is voor die broodnodige trainingen en opleidingen. Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat 53 procent dit een taak vindt voor de werkgever, 20 procent acht werknemers zelf verantwoordelijk en 11 procent vindt dat de overheid hier de belangrijkste rol moet spelen. Ook is de bijdrage van HR-personeel onduidelijk, de helft van de respondenten is van mening dat zij een rol moeten spelen.

“Hier heeft het Nederlandse bedrijfsleven een flinke knoop door te hakken”, concludeert Snijders.