"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Inclusiviteits-ontwikkelingen in organisaties vlakken af

De voortgang van programma’s op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie neemt af. Dat blijkt uit onderzoek van Culture Amp.

Zowel werknemers als HR-professionals merken dat de voortgang van programma’s op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (Diversity, Equality en Inclusion; “DEI”) stagneert. Toch vinden HR-teams innovatieve manieren om DEI-beleid te verankeren in bestaande bedrijfsactiviteiten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Culture Amp.

Uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen van HR-teams afneemt in programma’s waarmee hun bedrijf bouwt aan diversiteit. Dat vertrouwen is gedaald van 85% in 2021 naar 77%. Ook vindt slechts 60% van de HR-professionals dat hun DEI-programma’s verder reiken dan compliance-gerelateerde zaken – een daling van 11% ten opzichte van twee jaar geleden.

3 belemmeringen voor succesvolle DEI-programma’s

HR-professionals zien drie duidelijke belemmeringen voor succesvolle DEI-programma’s. Ten eerste is er sprake van stagnatie in de mate van expertise van bedrijven op het gebied van diversiteit en kansengelijkheid: tussen 2021 en 2023 bleef het aantal specifieke DEI-functies gelijk met 39%, terwijl het beroep op externe consultants in die periode sterk daalt van 66% naar 47%.

Daarnaast neemt de steun van het management voor diversiteitsprogramma’s af – van 74% in 2021 tot 58% in het huidige onderzoek. En ten slotte wordt DEI-data ook minder goed gemeten: in 2023 deelde bijvoorbeeld slechts 46% van de bedrijven DEI-data tijdens directievergaderingen – een daling van 10% ten opzichte van de meting in 2021.

Onderzoek ook reden tot optimisme

Wesley Hendriks, Director Customer Success EMEA bij Culture Amp zegt over het onderzoek: “Onze data laat zien dat organisaties een stap terug doen op het gebied van DEI-programma’s, en medewerkers voelen dat. Uit het onderzoek blijkt dat de perceptie van medewerkers ten aanzien van DEI, grotendeels de winst verloor die sinds 2020 geboekt werd.”

Desondanks geeft het onderzoek ook reden tot optimisme: er blijkt ook uit dat het integreren van DEI-principes in bestaande bedrijfsprocessen een grotere impact heeft dan het investeren in eenmalige diversiteits-initiatieven. Verder blijkt uit de resultaten dat in bedrijven die de effectiviteit van DEI meten, 84% van de werknemers vindt dat hun bedrijf diversiteit waardeert, tegenover 73% in bedrijven die deze data niet meten.

Wesley Hendriks licht verder toe: “HR-professionals die met een DEI-bril naar bestaande programma’s kijken (bijvoorbeeld wervingsstrategie en loopbaanontwikkelingsprogramma’s) zijn in staat om deze om te zetten in zeer praktische en toegankelijke manieren voor het creëren van focus op DEI. We merken dat deze acties – het DEI-denken integreren in geïntegreerde programma’s die elke werknemer raken – een veel grotere impact hebben dan aparte DEI-trainingen of -sessies.”


Onderzoek ‘I&D Impact; De staat van werkgevend Nederland’

Werkgevend Nederland heeft nog flinke stappen te zetten op het gebied van inclusie en diversiteit. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van GITP en ZiPmedia. Organisaties beoordelen daarin het niveau van hun eigen I&D-beleid gemiddeld met een 5.2 en bijna de helft van de respondenten geeft de eigen organisatie een onvoldoende.

Het onderzoek ‘I&D Impact; De staat van werkgevend Nederland’ is een initiatief van GITP en ZiPmedia en opgezet in co-creatie tussen beide organisaties. Aan het onderzoek namen 109 mensen deel; 24 procent van de deelnemers is werkzaam op C-level werkzaam en 51 is HR-professional.

Download het onderzoeksrapport op de site van GITP


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *