"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hoe werkgevers personeelstekorten aanpakken in 14 tekortberoepen

Technisch personeel, zorgpersoneel, leraren, maar ook koks, ICT’ers en klantcontactmedewerkers, het zijn voorbeelden van beroepen waaraan een hardnekkig tekort is. UWV maakte een overzicht van specifieke oplossingen voor personeelstekorten in 14 verschillende beroepsgroepen. Saskia Grit zet ze op een rij.

✔️ We hadden al een algemeen overzicht met 34 oplossingen voor werkgevers met personeelstekorten. 

✔️ Maar nu maakten mijn collega’s Freek Kalkhoven en Stef Molleman een overzicht van oplossingen specifiek voor 14 verschillende beroepsgroepen, waarmee werkgevers en partners aan de slag kunnen gaan. 

✔️ Deze beroepen beslaan een groot deel van de arbeidsmarkt én hebben al langere tijd te maken met personeelstekorten. 

✔️ De oplossingen in de 14 overzichten zijn voorbeelden van wat werkgevers kunnen doen om (dreigende) personeelstekorten tegen te gaan. 

✔️ Sommige werkgevers passen deze oplossingen al met succes toe. 

✔️ Het gaat om structurele oplossingen die vaak meer tijd, creativiteit en organisatiekracht vragen dan zogenoemde ‘quick wins’, zoals wervingscampagnes en inzet van uitzendbureaus.

✔️ De 14 verschillende overzichten lichten de oplossingen toe en bevatten ter inspiratie voorbeelden van werkgevers die de oplossing al hebben toegepast. 

✔️ Elk overzicht met oplossingen per beroepsgroep bestaat uit 2 of 3 A4-tjes en kun je ook als hand-out gebruiken. Ze zijn er voor:

  1. technisch personeel
  2. zorgpersoneel
  3. pedagogisch medewerkers kinderopvang
  4. leraren
  5. ICT’ers
  6. chauffeurs
  7. logistiek medewerkers
  8. koks
  9. medewerkers bediening horeca
  10. medewerkers fastservice
  11. winkelmedewerkers
  12. klantcontactmedewerkers
  13. schoonmakers
  14. beveiligers

✔️ Liever alles in 1 keer bekijken? Er is ook een totaaloverzicht met alle beroepen (PDF, 2MB).

✔️ Er zijn natuurlijk meer oplossingen waar werkgevers aan kunnen denken om de huidige tekorten te lijf te gaan. Bekijk daarvoor ons overzicht met 34 oplossingen.

Saskia Grit is arbeidsmarktadviseur bij UWV. Ze deelt inzichten in kansen op werk en mogelijkheden om personeel te vinden. Als Top Voice op LinkedIn geeft Saskia korte samenvattingen van alle arbeidsmarkt publicaties van haar afdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *