"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Het belang van succession management en hoe HR-software hierbij kan helpen

Met Succession management identificeren organisaties de essentiële posities voor de continuïteit van de organisatie en zorgen ze ervoor dat deze posities altijd gevuld blijven. Crowe foederer bespreekt in dit artikel het belang van succession management, de bijkomstige positieve effecten voor de organisatie, maar ook de belangrijke rol die HR-software speelt bij een succesvolle uitvoering ervan.

In veel bedrijven is het waarborgen van continuïteit een cruciale succesfactor. Organisaties besteden veel tijd en moeite aan het vinden en behouden van hun belangrijkste resource, de medewerkers. Het zijn uiteindelijk de medewerkers die de organisatie draaiende houden en daarmee de continuïteit waarborgen. Je zou kunnen stellen dat de medewerker anno 2024 centraler staat dan ooit tevoren.

Wat is succession management?

Nu de medewerker tevreden en goed uitgerust optimaal aan het werk is, is het tijd om te kijken naar de volgende stap die HR moet ondernemen om de continuïteit van de organisatie te borgen, namelijk succession management. Succession management is in essentie het identificeren van essentiële posities voor de continuïteit van de organisatie en hoe je ervoor zorgt dat deze posities altijd gevuld blijven. In dit stuk wordt het belang van succession management, de bijkomstige positieve effecten voor de organisatie, maar ook de belangrijke rol die HR-software speelt bij een succesvolle uitvoering ervan besproken.

Overzicht potentiële opvolgers

Succession management is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste helpt het de continuïteit te borgen doordat het ervoor zorgt dat er altijd gekwalificeerde kandidaten klaarstaan om belangrijke posities over te nemen. Dit voorkomt onderbrekingen in de bedrijfsvoering wanneer sleutelmedewerkers onverwacht vertrekken. Daarnaast dient het als een vorm van risicobeheer, omdat het vertrek van belangrijke medewerkers aanzienlijke risico’s met zich mee kan brengen, zoals verlies van kennis en ervaring. Een goed opvolgingsplan minimaliseert deze risico’s doordat het voortdurend een overzicht biedt van potentiële opvolgers.

Bevordering talentontwikkeling

Succession management bevordert daarnaast ook de talentontwikkeling binnen een organisatie. Doordat talent vroegtijdig wordt geïdentificeerd en ontwikkeld, kunnen organisaties een sterke pijplijn van bijvoorbeeld toekomstige leiders opbouwen. Dit stimuleert interne promotie en verhoogt de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Bovendien helpt succession management bij de strategische planning van groei. Organisaties kunnen hierdoor beter anticiperen op toekomstige behoeften en ervoor zorgen dat ze beschikken over bijvoorbeeld de juiste leiderschapscapaciteiten om groei te ondersteunen.

Data beschikbaar via online HR-software

Bovenstaande klinkt mooi, maar vraagt wel van organisaties dat alle relevante gegevens van medewerkers, zoals prestaties, skills en carrière-aspiraties beschikbaar zijn via online HR-software. Alleen dan wordt het gemakkelijker om inzichten te ontsluiten en eenvoudig de vaardigheden en competenties van werknemers te analyseren en te vergelijken met de vereisten van kritieke functies. Alleen dan ben je in staat om hiaten te identificeren en gerichte trainingsprogramma’s te ontwikkelen die medewerkers effectief opleiden naar belangrijke posities.

HR-software verbindt alle HR-inspanningen

Met HR-software kunnen organisaties synergie bereiken tussen al hun HR-inspanningen. Daarom is het de moeite waard extra te benadrukken dat een HR-oplossing niet alleen een antwoord is op een gekaderde behoefte, maar in potentie een verbinder is tussen alle HR-inspanningen. Zo helpt HR-software bijvoorbeeld om carrièrepaden te visualiseren en persoonlijke ontwikkelingsplannen op te stellen, waardoor medewerkers weten welke stappen ze moeten nemen om door te groeien naar hogere posities. Door continue prestatiebeoordelingen en feedbackcycli te integreren, helpt HR-software ook bij het monitoren van de ontwikkeling van potentiële opvolgers, zodat ze klaar zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen wanneer de tijd daar is.

Analyse en rapportagetools

Tot slot bieden de geavanceerde analysemogelijkheden en rapportagetools in HR-software waardevolle inzichten in succession management. Dit helpt HR-teams en leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen en proactief te handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *