"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Een vernieuwde Europese blauwe kaart: verblijfsvergunning van de toekomst?

De vernieuwde ‘Europese blauwe kaart’ kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor de kennismigrantenregeling. Eastwing legt uit waarom.

Die andere werk- en verblijfsvergunning, de ‘Europese blauwe kaart’, is nooit echt van de grond gekomen en was voor HR-professionals dan ook niet zo relevant. Maar de vernieuwde regeling brengt daar verandering in. Je kunt vast en zeker vragen verwachten van jouw (toekomstige) internationale werknemers.

Verblijfsvergunning als kennismigrant

Op dit moment is een verblijfsvergunning als kennismigrant de meest voorkomende verblijfsvergunning onder internationale werknemers in Nederland. Vanwege de eenvoudige voorwaarden en snelle procedures kiezen veel werkgevers ervoor om hoogopgeleid personeel van buiten de Europese Unie (EU) aan te nemen via de Nederlandse kennismigrantenregeling. Deze regeling heeft de voorkeur boven andere immigratieregelingen, zoals de in 2011 ingevoerde Europese blauwe kaart (of EU Blue Card).

Europese blauwe kaart

De Europese blauwe kaart is twaalf jaar geleden ingevoerd als werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide werknemers van buiten de EU. Hoewel bedoeld als concurrent van de Nederlandse kennismigrantenregeling, is de Europese blauwe kaart in Nederland altijd als overbodig beschouwd. De strengere aanvraagvoorwaarden, hogere salariseisen en langere verwerkingstijden hebben over de jaren heen niet bijgedragen aan de aantrekkelijkheid van de Europese blauwe kaart. Daarom heeft de EU de regeling aangepast om de migratie van hooggekwalificeerde internationale werknemers naar de EU verder te vergemakkelijken en stimuleren.

Versoepelingen

De gewijzigde Europese regeling voor de Europese blauwe kaart is per 12 juni 2024 verankerd in de Nederlandse wet. De aanvraagvoorwaarden voor de Europese blauwe kaart zijn versoepeld. De minimale duur van arbeidscontracten is verkort van 12 naar 6 maanden, de salariscriteria zijn concurrerender ten opzichte van de verblijfsvergunning voor kennismigranten, werkervaring wordt erkend als een geldige beroepskwalificatie, en de periode voor het zoeken naar werk tijdens werkloosheid is verlengd tot maximaal zes maanden. Bovendien vergemakkelijkt de vernieuwde Europese blauwe kaart zowel korte- als lange-termijnmobiliteit voor vergunninghouders binnen andere deelnemende EU-lidstaten.


Verschillen

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen de verblijfsvergunning als kennismigrant en de Europese blauwe kaart? Bekijk hier de verschillen op een rijtje.


Toekomst en zekerheid

Op dit moment heerst enige onzekerheid over de kabinetsplannen om de arbeidsmigratie te beperken. Een beperking kan aanzienlijke gevolgen hebben voor verblijfsvergunningen die op basis van nationale wetgeving worden afgegeven, zoals de verblijfsvergunning voor kennismigranten. Mogelijk komt er een aanscherping van de voorwaarden voor afgifte en behoud van deze vergunning.

De Europese blauwe kaart kan bij inperking van arbeidsmigratie meer zekerheid bieden dan een nationale Nederlandse kennismigrantenvergunning; dit vanwege het feit dat de Europese blauwe kaart is gebaseerd op EU-wetgeving en consistent moet worden toegepast door de deelnemende lidstaten.

Op de vraag “Denk je dat bedrijven nu massaal de Europese blauwe kaart gaan aanvragen in plaats van de kennismigrantenvergunning?” antwoordt Rob den Boer van Eastwing: “Nee, dat denk ik niet, maar de Europese blauwe kaart is nu aantrekkelijker geworden voor bedrijven die nog geen erkend referent zijn. Daarnaast verwachten wij vooral dat werknemers zelf de voorkeur zullen hebben voor de Europese blauwe kaart en dat werkgevers hier vragen over gaan krijgen. De Europese blauwe kaart geeft werknemers in sommige gevallen namelijk een langere zoektijd als ze zonder werk komen te zitten. Daarnaast is er bij werken in meerdere EU-landen eerder de mogelijkheid een verblijfsaanvraag te doen als EU-langdurig ingezetene, de onbepaalde tijd verblijfsvergunning van de EU.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de versoepelde wetgeving van de Europese blauwe kaart en wat dit voor jou en jouw werknemers kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lees ook: Versobering 30%-regeling is slecht voor de toekomst van Nederland’

Eastwing biedt HR- en recruitmentteams één aanspreekpunt voor relocatie-, immigratie- en belastingvraagstukken.