"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Eastwing: ‘Deze nieuwe subsidieregeling maakt het voor werkgevers extra aantrekkelijk om een statushouder aan te nemen’

Met de huidige arbeidsmarktkrapte kan het aannemen van een statushouder een oplossing zijn. In september start een nieuwe subsidieregeling om het extra interessant te maken.

In de huidige krappe arbeidsmarkt zijn Nederlandse werkgevers op zoek naar gedreven medewerkers die zo spoedig mogelijk kunnen beginnen met werken. Een groep die al meteen mag beginnen, zijn de statushouders.

Statushouders (ook wel vergunninghouders geheten) zijn voormalige asielzoekers met een geldige verblijfsstatus. Zij hebben een vergunning gekregen van de IND om in Nederland te blijven. Een statushouder mag gewoon werken. Daarin verschillen zij van asielzoekers, die alleen mogen werken als ze in het bezit zijn van een vreemdelingenidentiteitsbewijs en je als werkgever een tewerkstellingsvergunning hebt aangevraagd.

Voordelen

Het inhuren van statushouders heeft verschillende voordelen, zegt Rob den Boer van Eastwing. “Om te beginnen is de werkgever, omdat de statushouder gewoon mag werken, gevrijwaard van formaliteiten richting de IND en het UWV. Het inhuren van een statushouder verbetert bovendien de diversiteit op de werkplek, wat leidt tot een inclusievere bedrijfsomgeving. Als statushouders gaan werken, leren zij bovendien sneller de Nederlandse taal en cultuur. Zij integreren zo sneller in de Nederlandse samenleving.” Daarnaast biedt de Nederlandse overheid diverse fiscale, gemeentelijke en subsidieregelingen aan voor werkgevers die statushouders in dienst nemen.

Nieuwe subsidieregeling

Rob den Boer wil een nieuwe landelijke subsidieregeling onder de aandacht brengen van werkgevers. Deze moet het in dienst nemen van een statushouder extra aantrekkelijk maken. De nieuwe regeling geeft werkgevers een impuls om statushouders duurzaam in te zetten in hun organisatie. Het is een aanvulling op de bestaande (financiële) ondersteuning die werkgevers via de regionale Werkgeversservicepunten kunnen krijgen bij onder meer werving en selectie, opleiding en begeleiding van werkzoekenden (waaronder statushouders).

Voorwaarden voor de werkgever

Om de subsidie te krijgen moet je als werkgever een activiteitenplan opstellen. Dit activiteitenplan vermeldt je hoe de begeleiding organiseert en de (bedrijfs-)cultuur overdraagt en hoe een werknemer de Nederlandse taal en vaktaal op de werkvloer aanleert. Voor het maken van zo’n activiteitenplan heeft het ministerie van SZW een handreiking ontwikkeld.

De subsidie is voor maximaal vier statushouders en bedraagt maximaal €24.000. Werkgevers kunnen voor de eerste statushouder €8.000 aanvragen, voor de tweede €6.000 en voor de derde en vierde elk €5.000.

De werkgever moet aangeven welke statushouder(s) hij wil ondersteunen en verklaren dat hij deze voor minstens één jaar minimaal 20 uur per week een (leer-)arbeidsovereenkomst aanbiedt.

Aanvragen

Het aanvraagtijdvak voor 2024 loopt van 2 september tot en met 30 september. Subsidieaanvragen indienen kan via deze link.

Webinar 1 augustus
Meer weten over de subsidieregeling statushouders? Op donderdag 1 augustus 2024 hosten het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten om 10.30 uur een webinar over deze subsidieregeling.
Aanmelden voor deze webinar

Meer weten?

Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het inhuren van een statushouder? Neem dan vrijblijvend met Eastwing contact op. Eastwing biedt HR- en recruitmentteams één aanspreekpunt voor relocatie-, immigratie- en belastingvraagstukken. Een overzicht van de voordelen is ook door Eastwing gedeeld op hun LinkedIn-pagina.

Eastwing biedt HR- en recruitmentteams één aanspreekpunt voor relocatie-, immigratie- en belastingvraagstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *