"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Werknemers laten enorme som geld liggen: hoe leren en ontwikkelen een succes te maken?

Werknemers laten jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget liggen. Een enorm bedrag is beschikbaar voor opleidingen en persoonlijke ontwikkeling. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Waarom gebruiken werknemers het beschikbare budget niet en hoe kunnen ze gemotiveerd worden om dit alsnog te doen?

Werkgevers stellen volop opleidingsbudgetten ter beschikking, maar slechts 55 procent wordt door werknemers benut. Een gemiste kans. Uit het AWVN-onderzoek blijkt namelijk dat sociale partners leren en ontwikkelen zeer belangrijk vinden. In bijna 80 procent van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen (avr’s) zijn afspraken gemaakt over leren, ontwikkeling en scholing. Deze afspraken omvatten diverse aspecten, zoals opleidingsbudgetten, verplichte opleidingen, loopbaancoaches, ontwikkeladviezen, stages en werk-naar-werktrajecten.


Maak gebruik van scholings- en opleidingsbudget

AWVN organiseert het hele jaar door cursussen, leergangen en opleidingen over alle aspecten van het HR en werkgeverschap. Benieuwd naar het aanbod? Bekijk de agenda.


Opleidingsbudget: wat is er beschikbaar en wat wordt er uitgegeven?

Werkgevers stellen gemiddeld bedragen tussen de 500 en 1000 euro ter beschikking, gevolgd door bedragen tussen de 1000 en 1500 euro per werknemer. Als we voor circa 75 procent van de werkende beroepsbevolking (in totaal 8,1 miljoen mensen) uitgaan van een gemiddeld budget van 700 euro per werknemer per jaar, dan komt het totale opleidingsbudget op zo’n 4,2 miljard euro. Echter, slechts 55 procent van dit budget wordt benut. Werknemers mogen hun opleidingsbudget vaak enkele jaren opsparen, waardoor er waarschijnlijk zelfs nog meer geld ongebruikt blijft.

Waarom wordt het bedrag niet gebruikt?

Er is voldoende geld beschikbaar. Waarom maken werknemers onvoldoende gebruik van opleidingsbudget? De belangrijkste knelpunten zijn:

  • Te weinig tijd voor, de werkdruk is hoog.
  • Werknemers weten niet goed welke opleiding of cursus te volgen, of hebben onvoldoende zicht op de richting waarin zich moeten of willen ontwikkelen.
  • De motivatie ontbreekt voor het volgen van een opleiding. Door bijvoorbeeld eerdere (negatieve) leerervaringen.
  • Werknemers vinden het soms niet nodig of ze vinden zichzelf te oud.

Hoe kunnen werkgevers van leren en ontwikkelen een succes maken?

AWVN ziet drie niveaus waarop actie ondernomen kan worden om scholing onder werknemers succesvoller te maken. Dit zijn: organisatie, leidinggevende en werknemers zelfs.

Inbedding in de organisatie

Leren en ontwikkelen moeten naadloos geïntegreerd zijn in de organisatie en aansluiten bij het (HR)-beleid en de bedrijfsstrategie. Een heldere visie op leren en ontwikkelen is essentieel. Hierbij wordt leren en ontwikkelen gekoppeld aan de organisatiedoelen, waardoor medewerkers duidelijker de noodzaak inzien van hun eigen ontwikkeling. Werkgevers moeten daarnaast transparant zijn over beschikbare opleidingsbudgetten en de mogelijkheden. Ook is het belangrijk om een langetermijnvisie te hanteren, waarbij leren en ontwikkelen continu gestimuleerd wordt.

Leidinggevenden

Leidinggevenden spelen een cruciale rol. Ze moeten zelf het goede voorbeeld geven door actief te investeren in hun eigen ontwikkeling. Verder moeten ze vertrouwen uitstralen in het belang van leren en ontwikkelen voor hun team. Leidinggevenden kunnen verder individuele gesprekken voeren met medewerkers om hun ontwikkelingsbehoeften te begrijpen en gerichte ondersteuning te bieden.

Werknemers

Werknemers moeten zich bewust zijn van het beschikbare opleidingsbudget en hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor hun ontwikkeling. Ze kunnen individueel opleidingen of trainingen kiezen die bij hun behoeften passen, zowel vakgericht als gericht op soft skills. Werknemers moeten verder gestimuleerd worden om gebruik te maken van het beschikbare budget. Dit kan bijvoorbeeld door financiële prikkels of bonussen te bieden voor het benutten van het budget. Ten slotte moedigt een positieve organisatiecultuur waarin leren en ontwikkelen wordt gewaardeerd werknemers aan om actief aan hun eigen groei te werken.

Lees de originele versie van dit artikel op de website van AWVN.

Advies, informatie en netwerk voor werkgevers.