"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Hybride werken: werkgevers kunnen met slimme aanpassingen bijdragen aan een duurzame en efficiënte arbeidsmarkt

Hybride werken is in Nederland geaccepteerd en genormaliseerd. Meer dan de helft van de werknemers heeft een functie die (deels) thuis kan worden uitgeoefend, en zij maken hier volop gebruik van. Dit blijkt uit het AWVN-ledenonderzoek dat in augustus 2023 is uitgevoerd. Echter brengt hybride werken ook maatschappelijke vraagstukken met zich mee. Hoe gaan werkgevers hiermee om?

Werknemers hebben invloed op de afspraken over werken vanuit huis of op de werklocatie. Dit toont de volwassenheid van de arbeidsverhoudingen in Nederland aan: werknemers en werkgevers komen er samen uit. Werkgevers geven graag ruimte aan werknemers om te bepalen op welke dagen en tijden zij thuis en op locatie werken. Tegelijkertijd vinden ze het belangrijk dat werknemers regelmatig op de werklocatie zijn. Dit bevordert de binding met de organisatie en de sociale cohesie.


Weten wat uw medewerkers belangrijk vinden: ontdek de AWVN Preferencetool

Preference helpt werkgevers om persoonlijke voorkeuren van werknemers in kaart te brengen. Met inzicht in individuele wensen kunt u als werkgever gericht maatwerk bieden op het gebied van arbeidsvoorwaarden, werktijden en locatie. Efficiënt, effectief en afgestemd op de behoeften van uw team.

Lees meer over de tool


De dinsdag-donderdagmaatschappij: een maatschappelijk vraagstuk

Het AWVN-rapport benadrukt dat hybride werken een maatschappelijk vraagstuk is waarin werkgevers een cruciale rol spelen. Bijvoorbeeld als het gaat om spreiding. Opvallend is dat werklocaties op bepaalde dagen drukker zijn (dinsdag, donderdag) en op andere dagen vrijwel leeg (woensdag, vrijdag). Werkgevers zien de nadelen hiervan, zoals verloren werktijd door spitsdrukte en een gebrek aan kantoorruimte op drukke dagen. Toch wegen de voordelen van hybride werken zwaarder.

Veel werkgevers hebben nog geen specifiek spreidingsbeleid, maar zien in teams meer beslissingsbevoegdheid over werk- en vergadertijden als een mogelijke oplossing. Hoewel individuele werkgevers geen groot probleem ervaren met de dinsdag-donderdagmaatschappij, is er maatschappelijk gezien wel behoefte aan spreiding van reisbewegingen. Werkgevers kunnen bijdragen door vergadertijden buiten de spits te plannen en flexibiliteit te bieden aan werknemers.

Werkgevers betwijfelen effect spitsheffing

Het effect van een spitsheffing wordt door werkgevers betwijfeld. Sommigen zien het als een mogelijke oplossing om de drukte op bepaalde dagen te verminderen, terwijl anderen vrezen dat het de flexibiliteit van werknemers beperkt. Het blijft een discussiepunt waarbij zorgvuldige afwegingen nodig zijn.

Meer weten?

Hybride werken is de nieuwe norm, en werkgevers kunnen met slimme aanpassingen bijdragen aan een duurzame en efficiënte arbeidsmarkt. Meer weten over het AWVN-onderzoek? Lees alle bevindingen op de website van AWVN.

Advies, informatie en netwerk voor werkgevers.