"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

‘Hoe vind je in deze tijd nog technisch talent? Denk out of the box’

Het gaat Sif – een van de grootste wereldspelers in windenergie – voor de wind. De vraag naar groene energie lijkt oneindig. Tegelijk komt de energietransitie overal handen tekort. Waar vind je al die mensen die Nederland klimaatneutraal moeten maken? Bij Sif leiden ze mensen zelf op.

Een interview met Micha Italiaander, Manager Talent Acquisition & Organizational Development bij Sif Netherlands.

“Ik kijk nu uit op een bouwplaats, maar binnenkort verrijst hier een compleet nieuwe productiefaciliteit. En die moet gevuld worden. Daarvoor moeten we creatief zijn en alle registers opentrekken. Want je kunt allemaal state-of-the-art machines hebben, zonder mensen ben je niks.”

Leven van de wind

Sif maakt gigantische stalen buizen en funderingspijlers (monopiles) voor de offshore windindustrie. Die worden nu nog alleen in Roermond gewalst en aan elkaar gelast in Rotterdam, voor ze worden uitgeleverd naar zee. Vervolgens worden de windmolens op de fundering van Sif geplaatst. De funderingspalen worden steeds groter. De markt vraagt diameters van 11 meter en groter en die wegen zo’n 2500 ton. Te groot voor Roermond. Daarom wordt er nu gebouwd aan een uitbreiding van de tweede productielocatie op de Tweede Maasvlakte. Bijkomend voordeel: de palen kunnen dan direct vanuit de haven de zee in.

Tuurlijk, je moet de juiste vaardigheden hebben maar de mentaliteit is belangrijker.

Voor de nieuwe fabriek hebben ze veel nieuwe mensen nodig. Vooral technische vakmensen. En laten die nou net zeer schaars zijn. Bovendien gaat het om functies waarvoor niet altijd specifieke opleidingen bestaan. Micha wordt er niet zenuwachtig van. “Dan had ik een andere baan moeten kiezen.” 

Bovendien: bij Sif leiden ze de mensen zelf op. Ze hoeven dus niemand ‘weg te halen’ bij de concurrent en ze zijn ook niet afhankelijk van het aantal ROC-studenten dat afstudeert. “Wat je bij ons leert kun je nergens anders leren. Maar je kúnt het leren. Als je maar wil.”

Kwalificaties niet het belangrijkst

De energietransitie vraagt ook een transitie van Sif. De HR-processen moeten strakker én ze willen employer of choice worden. “Employer of choice betekent niet het beste jongetje in de klas willen zijn. Maar vooral: mensen aantrekken die voor ons kiezen en die willen blijven. Bij onze vaste mensen is het verloop nu bijna nihil, dat willen we zo houden.” Ze zoeken daarom mensen die bij ‘de club’ passen. Tuurlijk: je moet bepaalde competenties hebben, maar het gaat vooral om de juiste mentaliteit. “Een lasoperator bijvoorbeeld wordt steeds meer een procesoperator. Het verschil? Een procesoperator kijkt niet alleen naar zijn eigen ‘schakeltje’ in de keten maar heeft zicht op het gehele proces waar hij onderdeel van is.”

Genoeg kansen

Mooi voorbeeld: een Hongaarse jongeman verlaat zijn land omdat hij zich ongerust maakt over de politieke ontwikkelingen. Nederland, daar was hij eens geweest tijdens een vakantie. Een opgeruimd en overzichtelijk land, vond hij. 

In Hongarije had hij de Hotelschool gedaan en daarna tien jaar in de hotelwereld gewerkt. In Nederland moet hij opnieuw beginnen. Via allerlei baantjes en uitzendwerk gaat hij bij Sif aan de slag als schoonmaker. Hier wordt hij al snel opgemerkt door een productiemanager: of hij het eens wilde proberen als lasoperator? Razendsnel doorloopt hij de lasschool, en hij kan meteen door naar de ‘ingewikkelde’ machines. “Inmiddels is hij een van onze toplassers en gaat-ie doorgroeien naar Lasproces Specialist. Een enorm verlies voor de afdeling productie maar een geweldige kans voor hem.”

“Het laat zien dat je geen technische achtergrond hoeft te hebben om hier aan de slag te kunnen. Deze jongen kwam uit de hotelwereld, maar heeft precies de juiste mentaliteit. Hij ‘overziet’ het proces, ziet ook waar dingen fout (kunnen) gaan. Stapt naar de manager als hij denkt dat iets beter kan. Dat is de attitude die we hier zoeken. Bij ons krijg je heel veel vrijheid en ruimte. Daar staat tegenover dat we eigenaarschap van je verwachten. Dat je zelf dingen oppakt en het ook aangeeft als iets niet lukt.” 

“Tijdens het opstellen van een Employer Value Proposition met ons communicatiebureau ontdekten we dat we op zoek zijn mensen met een soort stille trots, die goed voorbereid aan het werk gaan, overzicht houden en ook uitkijkt naar de anderen waarmee ze samenwerkt. Onze mensen doen belangrijk werk, maar scheppen er niet over op.”

Werven voor de energietransitie

“Dat we een van de grootste spelers in de wind zijn komt omdat we een intuïtief bedrijf zijn met veel ondernemerschap. Toen Sif nog een familiebedrijf was zag de toenmalige DGA de olie- en gasmarkt teruglopen. Windenergie was in opkomst. En ja, die hebben ook dikwandige buizen nodig. Hij kon toen nog niet weten dat het de markt zou worden die het vandaag de dag is.”

Nu is Sif een hele belangrijke schakel in de energietransitie. “Zonder ons geen windturbines op zee.” De secties voor de palen worden nu nog alleen in Roermond gewalst en vervolgens over de Maas naar Rotterdam gevaren. Maar ze worden steeds groter en de hallen in Roermond zijn niet hoog genoeg. Bovendien kunnen ze straks niet meer onder de brug over de Maas door. Daarom wordt binnenkort alleen nog de bovenkant van de palen in Roermond gemaakt. In Rotterdam gaan ze de bredere onderkant produceren en worden de delen bij elkaar gebracht.

Abri in zee

Now you see him, now you don´t. Een abri in zee, dat was nog nooit eerder gedaan. De abri is alleen zichtbaar bij eb. Het is onderdeel van de nieuwe wervingscampagne van Sif, waarmee we Sif op de kaart willen zetten als interessante werkgever. “Binnen de sector kent iedereen Sif, maar die sector is heel klein en de pool waar we uit willen vissen is veel groter.” Mensen zien van ons alleen een grote blokkendoos en weten niet wat daarbinnen gebeurt. We moeten dus flink investeren in betere naamsbekendheid, laten weten wat we zoeken én wat we te bieden hebben aan potentiële nieuwe collega’s. Mensen die van dit werk houden vinden het mooi om hele grote dingen te maken, maar wel met enorme precisie. Het leuke is: je ziet het (gelijk) meteen aan iemand of-ie het helemaal geweldig vindt, of helemaal niks.”

BBL’er

Meer en meer komen mensen binnen bij Sif als BBL-student. “Een BBL-student werkt drie dagen per week en gaat één tot twee dagen per week naar school. Wie z’n MBO 3 diploma haalt krijgt een vaste aanstelling. Vaak zijn het jongens die meerdere keren uit het onderwijs zijn gevallen, verkeerde studiekeuzes hebben gemaakt en inmiddels al wat ‘ouder’ zijn.”

“Het succes hangt voor een groot deel af van de begeleiding. We hebben leermeesters op de vloer die de jongens het vak leren. Daarnaast is er een leidinggevende. En we hebben opleidingscoördinatoren – die houden het onderwijsprogramma in de gaten. De fout die veel bedrijven maken is die drie rollen in één persoon proppen. Dat is niet te doen. Want een leermeester wil zijn vakmanschap overbrengen en niet bezig zijn me al dat gedoe eromheen.”

Werken aan duurzaamheid

Komen mensen ook bij Sif om te werken aan een duurzame toekomst? “Dat aantal groeit. De oudere MBO-generatie is vooral gefascineerd door techniek. Jonge mensen zeggen steeds vaker dat ze een bijdrage willen leveren aan de energietransitie.”

En hoe zit het met de vrouwen? “We hebben steeds meer vrouwen op kantoor werken, maar in de fabriek nog niet. Wij gaan inzetten op meer vrouwelijke lasoperators. Als je kijkt naar het functieprofiel dat we zoeken dan zitten daar heel veel eigenschappen in die misschien bij vrouwen beter vertegenwoordigd zijn dan bij mannen. Ik zou zeggen: laat de eerste vrouwelijke productiecollega komen. Het was laatst bijna gelukt. Ik denk dat de stigmatisering hardnekkig is. Als sector denken wij er niet aan om specifiek vrouwen te werven. Als we echt iets willen veranderen moeten we een wervingscampagne inzetten die zowel mannen als vrouwen aanspreekt.”

Eind 2024 moet de nieuwe productiefaciliteit op de Tweede Maasvlakte operationeel zijn. “We zoeken 175 man/vrouw in de productie plus ondersteunend kantoorpersoneel. Dan zitten we op 220. Gaan we het redden? Tuurlijk, het is een uitdaging. Maar je kunt het ook omdraaien: wat zijn nou 220 vacatures?” 

Vier persoonlijke vragen

Waar klap jij je laptop voor dicht?

“Voor een broodnodige vakantie, waarbij de laptop thuisblijft om échte quality time te hebben. Met de huidige uitdagingen bij Sif en de afstand tussen de twee locaties gaat er veel tijd naar het werk. Gelukkig wordt dit gesteund door het thuisfront, maar het betekent wel dat de vakanties voor ons zijn.” 

Waar lig je ’s avonds wakker van?

“Met de jaren ben ik minder vaak wakker van zaken. Maar als ik toch wakker word en werkgerelateerde gedachten op poppen, gaat het vaak over het omzetten van complexiteit naar concrete stappen.”

Waar erger je je mateloos aan?

“Het gebrek aan verantwoordelijkheid nemen. Dit is precies waarom eigenaarschap een essentieel principe is bij Sif. We hechten veel waarde aan het naleven van beloftes en open communicatie. Dit omvat ook bereid zijn om je kwetsbaar op te stellen en hulp te vragen wanneer de situatie erom vraagt.”

Hoe zorg je voor ontspanning in drukke periodes?
“Ik woon in Amsterdam en pendel naar Roermond en de Tweede Maasvlakte voor mijn werk. Gelukkig biedt die reistijd me de gelegenheid om even los te komen van het werk. Dit doe ik door te luisteren naar muziek en mijn favoriete podcasts. Bovendien ben ik een enthousiaste liefhebber van klassieke muziek en breng ik wekelijks tijd door in het Concertgebouw tijdens het seizoen. Dat is voor mij een bijna meditatief moment.”

Compagnon helpt mensen en organisaties succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. We bieden complete oplossingen voor recruitment-, employability- en HR-management.