"Breng je organisatie verder"
SLUIT MENU

Een dalende trend in de Nederlandse arbeidsproductiviteit: wat kunnen we daartegen doen?

De arbeidsmarkt staat onder immense druk. Cafés passen hun openingstijden aan, winkels krijgen de personeelsplanning niet rond en treinen rijden volgens gewijzigde dienstregelingen. De gevolgen zijn voor iedereen merkbaar. Er zijn simpelweg teveel banen en te weinig mensen om het werk op te vangen. Dan is er nog een trend: de groei van arbeidsproductiviteit neemt af in Nederland. Hoe kunnen werkgevers het tij keren?

Arbeidsproductiviteit: wat betekent het?

Arbeidsproductiviteit is volgens het CBS de ‘maat voor de efficiëntie waarmee wordt gewerkt’. In eenvoudige bewoordingen gaat het om de productie van één werknemer in een bepaalde periode, uitgedrukt in aantallen producten of euro’s. Hoe meer een werknemer produceert in een bepaalde tijd, hoe hoger de arbeidsproductiviteit. Dit heeft directe gevolgen voor de kosten: als een product of dienst efficiënter wordt geproduceerd, ontstaat er meer financiële ruimte voor investeringen en loonsverhogingen.


Waar komt de arbeidsmarktkrapte eigenlijk vandaan?

De vergrijzing zorgt ervoor dat veel oudere werknemers vertrekken, terwijl er minder jongeren instromen op de arbeidsmarkt. Hoewel de arbeidsparticipatie historisch hoog is, is dat niet voldoende om het tij te keren. Heeft u organisatie last van de arbeidsmarktkrapte? Op de website van AWVN leest u wat u zelf kunt doen om gebrek aan personeel tegen te gaan.


Dalende groei en internationale vergelijking

Helaas is er sinds de jaren 70 sprake van een dalende trend in de arbeidsproductiviteit. Hoewel er nog steeds groei is, neemt deze gestaag af. In 2022 bedroeg de toename van de arbeidsproductiviteit slechts 0,5 procent, en voor de komende jaren wordt een groei van ongeveer 1 procent voorspeld . Dit is zorgelijk, gezien de enorme arbeidsmarktkrapte waar we nu en in de nabije toekomst mee te maken hebben.

Ondanks deze achterblijvende groei doet Nederland het internationaal gezien goed. In 2022 stonden we op de tiende plaats van landen met de hoogste arbeidsproductiviteit ter wereld. The Conference Board voorspelt dat de wereldwijde arbeidsproductiviteitsgroei op de langere termijn iets minder dan 2 procent per jaar zal stijgen in het komende decennium. Hoewel dit lager is dan het afgelopen decennium, is het nog steeds hoger dan wat het CPB voor Nederland verwacht.

Investeren in arbeidsproductiviteit: tips voor werkgevers

Voor Nederland is het belangrijk om blijvend te investeren in het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Hoe kunnen werkgevers hieraan bijdragen? AWVN heeft 3 tips op een rij gezet:

  1. Technologie: Investeer in moderne technologieën en digitalisering. Efficiënte systemen en automatisering kunnen de productiviteit verhogen.
  2. Scholing: Als u investeert in nieuwe technologieën, zorg er dan voor dat werknemers hiermee om kunnen gaan. Hoe beter een werknemer weet hoe het werk uit te voeren, hoe efficiënter hij of zij hierin zal zijn. Bied ze daarom mogelijkheden voor bijscholing en persoonlijke ontwikkeling.
  3. Verdeling van werk: Geef werknemers de tijd en ruimte om zich te specialiseren in een specifiek onderdeel van de productie. Uiteindelijk zal dit de productiviteit verhogen.

Meer weten?

Werkgevers kunnen een cruciale rol spelen in het verbeteren van de arbeidsproductiviteit. Door slimme investeringen en aandacht voor de werkomgeving kunnen we samen bouwen aan een duurzame toekomst. Wilt u meer tips waarmee u aan de slag kunt? Lees dan snel verder op de website van AWVN.

Advies, informatie en netwerk voor werkgevers.